Najlepsze przyprawy do flaczków. Z nimi wyjdą aromatyczne i przyjemnie pikantne

Flaki to znana, gęsta polska zupa. Czy wiesz jak przygotować tę potrawę, by miała idealnie zrównoważony smak? Sekret tkwi w przyprawach. Sprawdź jakie są najlepsze przyprawy do flaczków!

Potrawa flaki jak sama nazwa wskazuje, powstaje na bazie pokrojonych częściach żołądka wołowego. Nie rzadko dodawane są również fragmenty żołądka wieprzowego.

Ta popularna zupa przyrządzana jest w Polsce od lat. Okazuje się, że jej korzenie sięgają aż XIV wieku. Tradycja jedzenia flaczków przetrwała do dzisiaj. W jaki sposób przygotować potrawę, by smakowała tak, jak dawniej?

Najlepsze przyprawy do flaczków

pixabay.com

Jakie składniki znajdują się w zupie?

Oprócz fragmentów żołądka wołowego, czy wieprzowego, w zupie znajduje się wiele innych cennych składników. W związku z tym często znajdziemy w tym wyjątkowym daniu cebulę, marchew, czy koncentrat pomidorowy. Jednak najważniejszą funkcję sprawują przyprawy! To właśnie one odpowiadają za wyjątkowy smak i aromat potrawy.

Najlepsze przyprawy do flaczków

Najlepsze przyprawy do flaczków

pixabay.com

Majeranek, papryka w proszku oraz pieprz to podstawowe przyprawy, które dodajemy do flaczków. Dzięki nim nasze danie ma wyrazisty, ostry smak. Jeśli chcemy wzbogacić aromat zupy, polecamy dodać również imbir i gałkę muszkatołową.

Aby dobrze doprawić flaki, polecamy na 1 kg flaczków przygotować:

  • 2 łyżki majeranki
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżeczka imbiru – jeśli wolimy ostrzejszy smak potrawy, w takiej sytuacji warto dodać więcej tej pysznej przyprawy. Najlepiej użyć świeżego, startego imbiru.
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Poza tym flaczki rewelacyjnie smakują z dodatkiem cynamonu, czy pieprzem cayenne.

Flaczki i zdrowie

Flaczki wyróżniają się nie tylko fantastycznym smakiem, ale również wartościami odżywczymi. Zawierają mangan, witaminę B3, witaminę B12, selen i cynk. Stanowią doskonałe źródło białka. Spożywając flaczki, dostarczamy niezbędnych dla funkcjonowania naszego organizmu aminokwasów. Warto wiedzieć również, że flaczki to wyjątkowo niskokaloryczny produkt.

Już teraz wiesz, jak dobrze przyprawić flaczki, żeby zachwycały smakiem i aromatem. Zachęcamy również do wypróbowania naszych przepisów na inne fantastyczne potrawy. Zupa ogórkowa na wędzonych żeberkach to świetny pomysł na obiad:

 

 

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×