PoradyUnikniesz towarzyskiej wpadki. Ekspert radzi, z czym podać grillowaną kiełbaskę

Unikniesz towarzyskiej wpadki. Ekspert radzi, z czym podać grillowaną kiełbaskę

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Katarzyna Gileta
27.05.2023 22:00

W tym roku ulubionym trunkiem do dań z grilla są wszelkiego rodzaju wina musujące. Może nigdy nie myśleliście o nich w kontekście grilla, jednak gwarantujemy, że świetnie pasują na tę okoliczność. Nieformalna atmosfera takich spotkań, towarzystwo rodziny i przyjaciół oraz piękna pogoda powodują, że w taki klimat doskonale wpisują się właśnie bąbelki.

Moim ulubionym wyborem jest hiszpańska cava. Jest to wino bardzo przyjazne w kontekście łączenia go z jedzeniem. Charakteryzuje się wyjątkowym i bogatym smakiem, który bez najmniejszego problemu poradzi sobie z intensywnością potraw z grilla. Dodajmy do tego głębię i złożoność smaku, które powstają w trakcie dojrzewania wina w butelce. Będziemy mogli to wino łączyć nawet z pikantnymi daniami i marynatami

— przekonuje Tomasz Potrzebowski, Ekspert Rynku Wina w Henkell Freixenet Polska.

Podczas grillowania postawmy na bąbelki

Wytrawna cava jest zatem świetnym towarzyszem wielu dań z grilla – począwszy od ryb i owoców morza, poprzez letnie warzywa, szaszłyki, a na kurczaku i schabie kończąc.

Nie można zapominać o wersji półsłodkiej, która pasuje do wieńczącego całą ucztę deseru. Grillowany ananas, brzoskwinia lub nektarynka będą genialnie smakowały z wyraźnie słodszą wersją cavy. Ciekawą alternatywą dla cavy jest doskonale wszystkim znane prosecco. Wersja wytrawna – brut –  będzie cudownie współgrała z grillowanymi szparagami, owocami morza, delikatnymi rybami o białym mięsie oraz sałatkami z letnich warzyw skropionych oliwą.

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Dla tych, którzy preferują wina spokojne, proponuję ponadczasową klasykę. Do grillowanej karkówki, burgerów lub steków wołowych polecam oczywiście wino czerwone, takie o super owocowym charakterze. Argentyński malbec, włoskie wino z  regionu Chianti lub delikatne primitivo z południa Włoch, będą idealne

- dodaje ekspert.

Najlepsze wino do dań z grilla

Natomiast grillowane ryby i owoce morza doskonale smakują w towarzystwie wina białego – wytrawny riesling, sauvignon blanc lub pinot grigio będą pasowały do większości ryb o białym mięsie. W przypadku grillowanego łososia można nieco zaszaleć i otworzyć butelkę wina czerwonego. Najlepsze w tym wypadku będzie finezyjne pinot noir, które stworzy świetną parę również z grillowaną, idealnie przypieczoną kiełbaską.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także