Wirtualna Polska

Spróbujesz raz już więcej nie kupisz gotowego. Patent Anny Lewandowskiej

Spróbujesz raz już więcej nie kupisz gotowego. Patent Anny Lewandowskiej

Majonez Anny Lewandowskiej - Pyszności; Foto Canva.com i screen z instagram.com/annalewandowska/

Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie Wielkanoc bez produktu, jakim jest majonez. Dodaje się go do jajek, sałatek i wielu wyjątkowych dań, które znajdą się na świątecznym stole. Jego cena, w ostatnim czasie, może przerażać. Dlatego też warto się zdecydować na domowy specjał. Swoją recepturą podzieliła się z nami Anna Lewandowska. Jak go zrobić?

Wirtualna Polska

Idealny majonez nie… – ISTNIEJE! I możesz go zrobić samodzielnie, w swoim domu. Taki specjał zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Wykorzystasz tu naturalne składniki, dzięki czemu jest zdrowszy i bez dodatku sztucznych składników. Skoro Wielkanoc tuż-tuż, to, zamiast iść do sklepu i polować na promocje, możesz przygotować ten wielkanocny dodatek w swoim domu. Swoją recepturą podzieliła się z nami popularna trenerka i miłośniczka zdrowego odżywiania — Anna Lewandowska.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Domowy majonez według przepisu Anny Lewandowskiej – idealny dodatek do wielkanocnych dań

Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie jajka bez dodatku majonezu. Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakują te produkty, które jesteś w stanie przyrządzić samodzielnie. Podobnie wygląda sprawa w przypadku majonezu. Warto jest się zastanowić przed jego zakupem. W porównaniu do roku 2022 jego cena wzrosła o niemal 100 proc. Zamiast przepłacać, przygotuj go samodzielnie, w swoim domu. Świetnie sprawdzi się do sałatek lub wcześniej ugotowanych jajek na twardo.

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
najlepszy majonez – Pyszności; foto: Canva

najlepszy majonez – Pyszności; foto: Canva

Jak określić majonez z receptury Anny Lewandowskiej? Na pewno jest zdrowy, bez dodatków konserwantów i innych sztucznych substancji, a najważniejsze jest to, że rozpływa się w ustach. Do jego przygotowania potrzebnych ci będzie tylko kilka składników. Wszystkie bez problemu znajdziesz w swoim sklepie. Co ważne, taka wersja majonezu będzie dużo tańsza od tego, który można obecnie kupić w popularnych sklepach. Ten majonez zachwyca pod każdym względem!

Jak zrobić domowy majonez?

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

To bardzo proste. Anna Lewandowska — miłośniczka zdrowego odżywiania, chętnie podzieliła się swoim przepisem na ten wielkanocny dodatek. Smakuje obłędnie i idealnie komponuje się z każdym wielkanocnym daniem. Możesz być pewny tego, że majonezu na twoim świątecznym stole, na pewno nie zabraknie.

Składniki:

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska
  • szczypta pieprzu
  • odrobina soli
  • 2 małe łyżeczki musztardy dijon
  • sok wyciśnięty z cytryny lub ocet winny
  • 2 jajka
  • 500-600 ml oleju słonecznikowego lub innego roślinnego.
Jajka z mocno żółtym żółtkiem są zdrowsze – Pyszności; Fot. Adobe Stock

Jajka z mocno żółtym żółtkiem są zdrowsze – Pyszności; Fot. Adobe Stock

Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

Sposób przygotowania:

  1. Przełóż wszystkie składniki do jednego naczynia. Zblenduj je na jednolitą masę.
  2. Pamiętaj, by olej dodawać powoli i cały czas blenduj powstającą konsystencję.
  3. W przypadku, gdy majonez nabierze jednolitej barwy, przełóż go do słoika i następnie wstaw do lodówki. Smacznego!
Wirtualna Polska
Wirtualna Polska

A co powiesz na mazurek pistacjowy z malinami? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×