Jaki jest najlepszy ser na sernik? Jeśli kupujesz gotowy twaróg w kubełku musi spełniać 1 warunek

Najlepszy ser na sernik- Pyszności/ źródło: Canva, Pixabay

Najlepszy ser na sernik- Pyszności/ źródło: Canva, Pixabay

Najlepszy ser na sernik to trudny wybór. Mamy dla Ciebie kilka wsazówkek, dzięki którym wybierzesz idealny twaróg na ukochany sernik.

Przepis na sernik idealny

Wybór idealnego sera na sernik jest kluczowy. To właśnie od niego zależy smak i konsystencja naszego ciasta. Sernik to ulubione ciasto Polaków, z którym konkurować może jedynie szarlotka. Obowiązkowo gości na wszystkich świętach i imprezach, a każda gospodyni ma swój sprawdzony, wielokrotnie odtwarzany przepis. Jedni stawiają na klasykę, inni dodają rodzynki, brzoskwinie i inne owoce. Jedno jest pewne- główną rolę za każdym razem gra ser. Warto poświęcić chwilę i wybrać odpowiedni twaróg, dzięki któremu nasz sernik będzie po prostu idealny.

Najlepszy ser na sernik- Pyszności/ źródło: Canva

Najlepszy ser na sernik- Pyszności/ źródło: Canva

Najlepszy ser na sernik

Oczywiście, najlepszym rozwiązaniem byłoby wykorzystanie świeżego, wiejskiego twarogu. Jednak jego dostępność jest tak ograniczona, że większość z nas opiera się na sklepowych zamiennikach. Do swojego sernika wybierz twaróg tłusty lub półtłusty. Jego konsystencja powinna być  wilgotna i zwarta, a smak i aromat powinien być łagodny. Wybierając twaróg, pamiętaj o jego dobrym zmieleniu. Nasze mamy i babcie od zawsze powtarzały- miel twaróg minimum 3 razy. Dzięki temu masa będzie idealnie gładka, kremowa, pozbawiona niepożądanych grudek. Mielić twaróg możesz na trzy sposoby: praską do ziemniaków (czasochłonny i męczący proces), maszynką do mielenia mięsa z małymi oczkami lub przy pomocy blendera, co daje najszybszy efekt. Tradycyjnie stawia się jednak na maszynkę, jak przed laty.

Sernik- Pyszności/ źróło: pixabay

Sernik- Pyszności/ źróło: pixabay

Dla swojej wygody możesz również postawić na gotowy, już zmielony serek z wiaderka. Dobry twaróg kubełkowy na sernik powinien mieć gęstą, zbitą konsystencję. Po wyjęciu z wiaderka nie może spłynąć z łyżki i nie powinien zawierać zbyt dużej ilości serwatki. W smaku powinien być delikatnie jogurtowy i niekwaśny. Większość twarogów z wiaderka należy odsączyć przed użyciem. Nie wybieraj tych o obniżonej zawartości tłuszczu. Sprawdź dokładnie skład: w przypadku twarogu sernikowego wystarczy jedynie mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych.

Przepis na tradycyjny sernik z przepisu babci znajdziesz na naszym kanale YouTube


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×