PrzepisDaniaNajlepszy sos do makaronu. Robi się w 15 minut, a smakuje jak z włoskiej restauracji

Najlepszy sos do makaronu. Robi się w 15 minut, a smakuje jak z włoskiej restauracji

Sosy pomidorowe są nieodłącznym elementem kuchni na całym świecie, a ich podstawowym składnikiem są, jak sama nazwa wskazuje, pomidory. Sos pomidorowy jest szczególnie kojarzony z kuchnią włoską, gdzie stanowi kluczowy składnik wielu tradycyjnych potraw. Przygotowanie podstawowego sosu nie jest trudne.

Jak zrobić podstawowy sos pomidorowy?
Jak zrobić podstawowy sos pomidorowy?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Sosy pomidorowe są często wykorzystywane jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych, ale szczególnie dobrze komponują się z makaronem. Pomidory są doskonałym składnikiem do przygotowania sosów, co wynika z ich bogatego smaku i miękkiego, wodnistego miąższu, który łatwo odparować, co eliminuje konieczność dodawania zagęszczaczy. Zobacz więc, jak zrobić prosty sos pomidorowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe pierogi w połączeniu z tym musem smakują jeszcze lepiej

Idealny sos pomidorowy. Do pizzy czy makaronu

Najprostsza wersja sosu pomidorowego składa się z miąższu pomidorowego i oliwy, które są gotowane na wolnym ogniu i doprawiane solą. Pomidory można uprzednio sparzyć i obrać, a także usunąć pestki, aby pozbyć się gorzkawego posmaku. Niektóre warianty sosu pomidorowego zawierają dodatkowo bulion lub wino. Co do przypraw to sos często zawiera bazylię, oregano, pietruszkę i pieprz, które nadają mu wyrazistego smaku.

W rzeczywistości sosy pomidorowe można przygotować na wiele różnych sposobów. Na przykład popularnym rodzajem sosu pomidorowego jest ketchup, który jest podawany na zimno i występuje zarówno w wersjach słodkich, jak i ostrych. Początkowo był on używany w Chinach jako zaprawa do ryb. Współcześnie produkowany ketchup zawiera przede wszystkim pomidory, ocet, skrobię modyfikowaną, cukier, sól, cebulę i przyprawy.

Z Meksyku pochodzi salsa, znana jako pikantny sos pomidorowy. Klasyczna kuchnia francuska wyróżnia pięć sosów bazowych, wśród których znajduje się sos pomidorowy na bazie pomidorów i oliwy. Natomiast w kuchni włoskiej można wyróżnić różne typy sosu pomidorowego. Prosty sos dodawany do dania pasta al pomodoro zwykle zawiera świeże pomidory, oliwę, bazylię i inne świeże składniki. Wersje pikantne to na przykład puttanesca (z anchovis, kaparami i czosnkiem) lub arrabbiata (z czosnkiem i czerwonymi papryczkami chilli). Z Włoch pochodzi też sos marinara przygotowywany z dojrzałych pomidorów, cebuli i ziół.

Sos pomidorowy
Sos pomidorowy© Pixabay

Jak zrobić szybki sos pomidorowy? Przepis

Składniki:

  • 1 puszka całych pomidorów lub 3 świeże,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 50 g masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • parmezan,
  • kilka liści bazylii,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • sól, cukier, pieprz.

Przygotowanie:​​​​​​​

  1. Pomidory posiekaj (świeże wcześniej obierz ze skóry). Ząbki czosnku rozgnieć.
  2. Na podgrzanej oliwie podsmaż lekko czosnek, następnie dodaj posiekane pomidory.
  3. Całość zamieszaj i dodaj nieco wody w razie potrzeby. Całość przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 15 minut. Na końcu dodaj do smaku cukier, sól i pieprz.
  4. Gotowy sos zblenduj, a następnie zagotuj na wolnym ogniu. Do gotującego się sosu dodaj zimne masło. Gotuj, aż składniki połączą się.
  5. Gotowy sos zdejmij z ognia, dopraw bazylią i oregano, posyp świeżo startym parmezanem.

Wybrane dla Ciebie