Najlepszy sos do makaronu. Robi się w 15 minut, a smakuje jak z włoskiej restauracji
Sosy pomidorowe są nieodłącznym elementem kuchni na całym świecie, a ich podstawowym składnikiem są, jak sama nazwa wskazuje, pomidory. Sos pomidorowy jest szczególnie kojarzony z kuchnią włoską, gdzie stanowi kluczowy składnik wielu tradycyjnych potraw. Przygotowanie podstawowego sosu nie jest trudne.
Sosy pomidorowe są często wykorzystywane jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych, ale szczególnie dobrze komponują się z makaronem. Pomidory są doskonałym składnikiem do przygotowania sosów, co wynika z ich bogatego smaku i miękkiego, wodnistego miąższu, który łatwo odparować, co eliminuje konieczność dodawania zagęszczaczy. Zobacz więc, jak zrobić prosty sos pomidorowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kultowe pierogi w połączeniu z tym musem smakują jeszcze lepiej
Idealny sos pomidorowy. Do pizzy czy makaronu
Najprostsza wersja sosu pomidorowego składa się z miąższu pomidorowego i oliwy, które są gotowane na wolnym ogniu i doprawiane solą. Pomidory można uprzednio sparzyć i obrać, a także usunąć pestki, aby pozbyć się gorzkawego posmaku. Niektóre warianty sosu pomidorowego zawierają dodatkowo bulion lub wino. Co do przypraw to sos często zawiera bazylię, oregano, pietruszkę i pieprz, które nadają mu wyrazistego smaku.
W rzeczywistości sosy pomidorowe można przygotować na wiele różnych sposobów. Na przykład popularnym rodzajem sosu pomidorowego jest ketchup, który jest podawany na zimno i występuje zarówno w wersjach słodkich, jak i ostrych. Początkowo był on używany w Chinach jako zaprawa do ryb. Współcześnie produkowany ketchup zawiera przede wszystkim pomidory, ocet, skrobię modyfikowaną, cukier, sól, cebulę i przyprawy.
Z Meksyku pochodzi salsa, znana jako pikantny sos pomidorowy. Klasyczna kuchnia francuska wyróżnia pięć sosów bazowych, wśród których znajduje się sos pomidorowy na bazie pomidorów i oliwy. Natomiast w kuchni włoskiej można wyróżnić różne typy sosu pomidorowego. Prosty sos dodawany do dania pasta al pomodoro zwykle zawiera świeże pomidory, oliwę, bazylię i inne świeże składniki. Wersje pikantne to na przykład puttanesca (z anchovis, kaparami i czosnkiem) lub arrabbiata (z czosnkiem i czerwonymi papryczkami chilli). Z Włoch pochodzi też sos marinara przygotowywany z dojrzałych pomidorów, cebuli i ziół.
Jak zrobić szybki sos pomidorowy? Przepis
Składniki:
- 1 puszka całych pomidorów lub 3 świeże,
- 1 łyżka oliwy,
- 50 g masła,
- 3 ząbki czosnku,
- parmezan,
- kilka liści bazylii,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- sól, cukier, pieprz.
Przygotowanie:
- Pomidory posiekaj (świeże wcześniej obierz ze skóry). Ząbki czosnku rozgnieć.
- Na podgrzanej oliwie podsmaż lekko czosnek, następnie dodaj posiekane pomidory.
- Całość zamieszaj i dodaj nieco wody w razie potrzeby. Całość przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 15 minut. Na końcu dodaj do smaku cukier, sól i pieprz.
- Gotowy sos zblenduj, a następnie zagotuj na wolnym ogniu. Do gotującego się sosu dodaj zimne masło. Gotuj, aż składniki połączą się.
- Gotowy sos zdejmij z ognia, dopraw bazylią i oregano, posyp świeżo startym parmezanem.