PoradyJak smażyć kiełbasę, żeby nie ociekała tłuszczem? Wystarczą proste kroki

Jak smażyć kiełbasę, żeby nie ociekała tłuszczem? Wystarczą proste kroki

Najważniejsze zasady smażenia kiełbasy - Pyszności / Źródło: canva.com
Najważniejsze zasady smażenia kiełbasy - Pyszności / Źródło: canva.com
Agnieszka
15.06.2022 23:44

Dobrze usmażona kiełbasa wspaniale smakuje z musztardą. Idealnie pasuje do kromki chleba, czy pieczonych ziemniaczków. Niestety nie każdy wie, jak prawidłowo ją usmażyć. W konsekwencji danie ocieka tłuszczem i jest niesmaczne. Jak smażyć kiełbasę? Przestrzegaj tych zasad!

Smażona kiełbasa

Kiełbasa - Pyszności / Źródło: pixabay.com
Kiełbasa - Pyszności / Źródło: pixabay.com

Polska słynie z pysznej kiełbasy. W związku z tym jemy ją dosyć często. Plasterki kiełbasy kładziemy na kanapkę bądź dodajemy do jajecznicy. Zdarza się również, że ją smażymy. W takiej postaci idealnie współgra z musztardą i keczupem. Warto wiedzieć jak prawidłowo smażyć kiełbasę. W ten sposób unikniemy przypalonej, ociekającej tłuszczem potrawy.

Jak smażyć kiełbasę?

Smażona kiełbasa - Pyszności / Źródło: pixabay.com
Smażona kiełbasa - Pyszności / Źródło: pixabay.com

Nikt z nas nie przepada za suchym, ociekającym tłuszczem mięsem. Idealnie usmażona kiełbaska jest chrupiąca z wierzchu i soczysta w środku. Jeśli chcesz uzyskać takie mięso, musisz znać te trzy proste zasady.

  • Temperatura kiełbasy

Przed rozpoczęciem smażenia, kiełbasa powinna być w temperaturze pokojowej. Nie wrzucaj zimnej kiełbasy na gorącą patelnię. Jeśli to zrobisz, mięso pochłonie dużą część oleju. W konsekwencji będziesz musiał smażyć ją dłużej. Kiełbasa stanie się wyjątkowo sucha.

Najlepiej około 30 minut przed użyciem kiełbasy, wyjmij ją z lodówki. Dzięki temu będzie miała ona odpowiednia temperaturę i szybciej się usmaży.

  • Odpowiednia odległość między kiełbaskami

Jeśli smażysz kilka kiełbasek naraz, pamiętaj, aby nie leżały zbyt blisko siebie. Najlepiej, jeśli zachowasz odpowiednie odległości między kiełbaskami. Dzięki temu mięso będzie równomiernie wysmażone.

  • Nie używaj widelca

Podczas smażenia kiełbasek, nie przewracaj ich widelcem. Używając widelca, często nakłuwamy kiełbaskę, z której następnie wypływają cenne soki. W konsekwencji mięso jest wysuszone. Najlepiej przewracaj kiełbaski za pomocą specjalnych szczypiec.

Tak przygotowana kiełbasa świetnie sprawdzi się z dodatkiem usmażonej cebulki, kromki chleba i dużej łyżki musztardy. Jeśli wolisz ją podać w zupełnie innej odsłonie - polecamy dodatek pieczonych batatów. Wspaniale smakują doprawione szczyptą chili. Niebo w gębie!

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować obiadowe kieszonki z kiełbasą i kapustą krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także