PoradyNajwiększe grzechy Polaków podczas grillowania. Niszczą cały smak i zabawę

Największe grzechy Polaków podczas grillowania. Niszczą cały smak i zabawę

Największe grzechy polaków podczas grillowania. - Pyszności; Foto: Canva.com
Największe grzechy polaków podczas grillowania. - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
28.06.2022 17:10

Słoneczne dni zachęcają nas do grillowania. Zapraszamy gości oraz rodzinę, by wspólnie cieszyć się pysznym obiadem w ogrodzie. Wydawałoby się, że nie ma nic trudnego w rozpaleniu grilla i rzucenia mięsa na ruszt. Okazuje się jednak, że często popełniamy masę błędów.

Grillowanie - przyjemnie spędzony czas

Grill - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Grill - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Latem częściej spędzamy czas na świeżym powietrzu. W związku z tym chętnie spotykamy się ze znajomymi na grilla. Przed grillowaniem, w pierwszej kolejności myślimy o mięsie i węglu. Mamy wrażenie, że opanowaliśmy sztukę grillowania do perfekcji. Niestety często zapominamy o wielu szczegółach. W konsekwencji rzucone na ruszt mięso przypala się i jest niesmaczne. Jak tego uniknąć?

Największe błędy podczas grillowania

Grill - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Grill - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Poniżej przedstawiamy największe błędy podczas grillowania. Zdziwisz się, jak często je popełniamy. Okazuje się, że wystarczy pamiętać o kilku ważnych kwestiach, aby nasze mięso wyszło idealnie.

  • Brudny grill

Po każdym użyciu grilla powinniśmy go czyścić. Niestety często o tym zapominamy. W konsekwencji używamy brudnego rusztu. Należy zaznaczyć, że często znajdują się na nim resztki pokarmu, tłuszcz oraz kurz. Stanowi to idealne środowisko do rozwoju szkodliwych bakterii.

  • Za niska temperatura grillowania
Węgiel - Pyszności; Foto: Canva.com
Węgiel - Pyszności; Foto: Canva.com

Węgiel powinien być dobrze rozgrzany. W związku z tym należy pamiętać, aby nie był wilgotny. Po rozpaleniu grilla warto odczekać parę minut, aby węgiel się rozżarzył. Najlepiej nie używać dużej ilości podpałek. Składają się one m.in. z parafiny, która podczas spalania wydziela szkodliwe składniki.

  • Długie grillowanie

Nie powinniśmy grillować mięsa za długo. W przeciwnym razie będzie ono suche i niesmaczne. Należy pamiętać o dobrym ustawieniu rusztu. Jeśli będzie znajdował się za wysoko, to będziemy musieli dłużej grillować mięso. Natomiast ustawiony za blisko węgli spowoduje, że nasza potrawa się spali.

  • Brak marynaty
Marynowane mięso - Pyszności; Foto: Canva.com
Marynowane mięso - Pyszności; Foto: Canva.com

Przed rozpoczęciem grillowania, należy odpowiednio przygotować mięso. Najlepiej je zamarynować  jeszcze dzień przed obróbką termiczną. Polecamy również użyć przypraw. Dzięki temu nasza potrawa będzie wyjątkowo krucha i soczysta. Poza tym, wzbogacimy jej smak oraz aromat.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować sakiewki z kaszanką na grilla, aż w pięciu różnych wydaniach krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także