Najzdrowsze przyprawy świata, każdy powinien używać ich w kuchni. Zupełnie ich nie doceniamy

Wszelkiego rodzaju przyprawy to nieodłączny element naszej kuchni. Nie ma co się zamykać tylko na sól i pieprz. Zastosowanie różnorodnych przypraw nada nam nie tylko smaku potrawom, ale również wielu cennych właściwości. Jakie są najzdrowsze przyprawy świata? Oto kilka z nich! 

Przygotowaliśmy zestawienie kilku przypraw, które warto mieć w swojej kuchni. Koniecznie zaopatrz w nie swoją szafkę w kuchni.

Najzdrowsze przyprawy świata

Najzdrowsze przyprawy świata

Kurkuma-Pyszności; Foto: Canva

#1 Kurkuma

To jedna z najczęściej używanych przypraw w kuchni Azjatyckiej. Właśnie stamtąd pochodzi. Charakteryzuje się jaskrawożółtą barwą. Świetnie komponuje się z rozgrzewającymi gulaszami, papryką czy dynią. Wiec w okresie jesienno- zimowym również często jadamy ją w Polsce.

Ma wiele właściwości prozdrowotnych. Przypisuje się jej działanie obniżające ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych takich jak Alzheimer. Oprócz tego z jej właściwości mogą skorzystać osoby narażone na choroby serca. Ma ona działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe.

Najzdrowsze przyprawy świata

Pieprz – Pyszności; Foto: Canva.com

#2 Pieprz cayenne

Lubisz pikantne potrawy? Jeśli tak to ten pieprz również powinien znaleźć się na twojej półce z przyprawami. Powstaje on z małej papryczki chilli. Dzięki temu w swoim składzie posiada takie związek jak kapsaicyna. To właśnie ta substancja nadaje tej przyprawie wiele właściwości zdrowotnych. Udowodnione, że ma ona działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Warto dodać ją do gulaszu, zupy, a także potraw na bazie strączków np. fasoli.

Imbir-Pyszności; Foto:Canva

#3 Imbir

Ten, kto należy do fanów jesiennej aury, ten wie jak smakuje imbir. Na pewno nie raz ta przyprawa wylądowała w naszej herbacie. Poza jej charakterystycznym smakiem dostarczy nam mnóstwo właściwości odżywczych.

Co znajdziemy w jej środku? Olejki eteryczne, które dają nam charakterystyczne doznania smakowe, ale też właściwości prozdrowotne. Między innymi mają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, ale też przeciwnowotworowe. Wiemy też, że imbir pomoże nam przy nudnościach i wymiotach w czasie ciąży i problemach z żołądkiem.

Jeśli lubisz rośliny strączkowe to mamy propozycję na obiad z fasolką szparagową:

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×