Najzdrowsze lody na upały. Przepyszne, lekkie i do zrobienia w kilka minut

Największe upały już nas dopadły, w taką temperaturę chyba nikt nie myśli o gorących posiłkach. Wręcz przeciwnie, gdy za oknem intensywnie świeci słońce, przychodzi ochota na coś orzeźwiającego. Przygotuj desery, które świetnie sprawdzą się podczas upałów. Oto najzdrowsze lody na upały, które zrobisz w kilka minut. Smakują obłędnie.

Najzdrowsze lody na upały

Jak zrobić domowy deser na ochłodę? To naprawdę wymaga tylko podstawowych składników i odrobiny czasu. Zaczniemy od naszych ulubionych. Czyli lody bananowo-orzechowe. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie zdrowego, to dietetyczne lody bananowe są dla Ciebie!

Lody bananowo-orzechowe

Składniki:

  • 4 bardzo dojrzałe banany (około 450 g)
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego

Sposób przygotowania lodów bananowych:

Trzy banany obieramy i kroimy w plasterki, następnie umieszczamy w torebce foliowej i mrozimy przez około 3 godziny. Następnie przekładamy do miski banana, który nam został, dodajemy masło orzechowe i zamrożone owoce. Blendujemy przez kilka minut aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Lody przekładamy do plastikowego pojemnika z pokrywką i wkładamy do zamrażalnika jeszcze na godzinę. Lody świetnie smakują z pokruszonymi orzechami.

Najzdrowsze lody na upały

Lody bananowe – Pyszności; Foto: Canva

Najzdrowsze lody na upały – jogurtowe lody truskawkowe

Składniki: 

  • 300 g mrożonych truskawek,
  • 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 łyżki cukru pudru (lub innej substancji słodzącej np. miodu, ksylitolu)

Do naczynia włożyć zamrożone owoce. Dodać jogurt i substancje słodzącą.  Wszystko należy zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Lody są gotowe i można podawać je od razu. Są jednak trochę miękkie. Można przełożyć je do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i włożyć do zamrażarki na ok. 2 godziny, aby lekko stwardniały i dało się formować gałki.

Najzdrowsze lody na upały

Lody mango-Pyszności; Foto: Canva

Jogurtowe lody mango

Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 dojrzałe mango – 500 g
  • sok z jednej limonki
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania: 

Pokrój mango na małe kawałki. Do przygotowania lodów użyj jogurtu greckiego. Możesz również wybrać innego, bardzo gęstego jogurtu naturalnego. Cukier rozpuść z dwiema łyżkami ciepłej wody.  Mango, lekki syrop z cukru, sok wyciśnięty z limonki oraz jogurt zmiksuj na gładko, najlepiej ręcznym blenderem.  Masę przełóż do pojemnika z zamknięciem lub do foremek na lody na patyku. Krem lodowy mieszaj co  jakiś czas.

Oto reszta naszych przepisów na domowe lody:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×