in

Najzdrowszy sposób obróbki termicznej żywności, czyli jak gotować na parze

Przyrządzanie potraw poprzez gotowanie ich na parze, uznawane jest za jedną z najzdrowszych metod obróbki termicznej. Coraz więcej osób zastanawia się, jak gotować na parze, by posiłki były smaczne i nie były monotonne. Zobacz, dlaczego warto gotować właśnie na parze, oraz co będzie Ci do tego potrzebne.

Gotowanie na parze bez tajemnic

Obróbka termiczna na parze staje się coraz bardziej popularnym sposobem przygotowywania posiłków. Nic dziwnego, bowiem ma właściwie same zalety : nie używamy ani grama tłuszczu, a w przeciwieństwie do gotowania w wodzie, podczas przyrządzania na parze, produkty zachowują zdecydowaną większość swoich wartościowych składników odżywczych, witamin i minerałów. W dodatku w ten sposób można przyrządzić niemal wszystkie produkty – także mięso. To zupełnie nieinwazyjna metoda obróbki termicznej: przygotowywana w ten sposób żywność nie ma styczności z żadną inną substancją. Różnicę w zachowaniu wartości odżywczych można zobrazować na przykładzie warzyw: gotowanie ich w wodzie przyczynia się do utraty 70 % wartościowych składników, zaś te same warzywa przyrządzone na parze, stracą ich tylko 40%. Potrawy przygotowane na parze są także o wiele smaczniejsze w porównaniu z tymi przygotowanymi innymi sposobami: smak zostaje w potrawie, a nie przedostaje się do wody ani na patelnię. Gotowanie na parze to doskonały sposób dla każdego, a przede wszystkim dla osób dążących do poprawy swojej sylwetki i na dietach redukcyjnych. Kolejne przepisy związane z gotowaniem na parze są coraz bardziej urozmaicone – pokochasz gotowanie na parze!

jak gotować na parze

Jak gotować na parze? Niezbędnik początkującego

Gotowanie na parze nie wymaga właściwie żadnych nakładów finansowych. To znaczy – najłatwiej i najbardziej praktycznie będzie gotować w specjalnym garnku, wyposażonym w idealnie dopasowane sitko i pokrywkę. Pasujące do siebie elementy sprawią, że obróbka termiczna będzie właściwa: sitko nie zamoczy się, a para wodna nie będzie uciekała, dzięki czemu danie przygotuje się szybciej. Jeśli jednak nie masz specjalnego garnka, na początku w zupełności wystarczy Ci zwykły garnek, metalowe sitko (plastikowe roztopi się pod wpływem gorąca), a także dopasowana wielkością pokrywka. W garnku zagotuj odpowiednią ilość wody, a następnie zmniejszając ogień, lecz nie przerywając wrzenia, umieść sitko z potrawą na garnku i przykryj pokrywką. Jaka ilość wody będzie odpowiednia? To zależy od tego, jak długo będziemy gotować potrawę. Nie może być jej za mało, ponieważ szybko się wygotuje i spalimy garnek. Jeśli jednak będzie jej za dużo, podczas gotowania będzie się podnosić bulgocząc, stykając się w ten sposób z potrawą. Optymalna ilość wody to mniej więcej 1/3 wysokości od dna do dna sitka. Garnek z sitkiem i pokrywką to rozwiązanie dobre do gotowania jednej potrawy. Co jednak wówczas, gdy cały posiłek planujemy przygotować w ten sposób? Gotowanie etapami byłoby zbyt czasochłonne i po prostu nieekonomiczne. Warto zaopatrzyć się wówczas w urządzenie przeznaczone do gotowania kilku rodzajów potraw naraz, jakim jest parowar.