PoradyRobiąc naleśniki co dodajemy najpierw do miski - jajka czy mąkę?

Robiąc naleśniki co dodajemy najpierw do miski - jajka czy mąkę?

Robiąc naleśniki najpierw dodajesz do miski jajka czy mąkę? Kolejność zmienia wszystko. - Pyszności; Foto: Canva.com
Robiąc naleśniki najpierw dodajesz do miski jajka czy mąkę? Kolejność zmienia wszystko. - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
01.07.2022 09:34

Wydawałoby się, że każdy z nas wie jak wykonać naleśniki. Takie o idealnej konsystencji i smaku. Jednak często w pośpiechu zapominamy o tym, w jakiej kolejności dodawać składniki. Okazuje się, że ma to bardzo duże znaczenie.

Naleśniki proste danie na każdą okazję

Naleśniki - Pyszności
Naleśniki - Pyszności

Kto z nas nie lubi naleśników? To pyszne danie rewelacyjnie sprawdzi się na obiad, czy na deser. Niestety często podczas przygotowywania tej potrawy nie zastanawiamy się nad kolejnością dodawania składników.

W związku z tym wrzucamy wszystkie składniki do miski i całość mieszamy. W konsekwencji nasze naleśniki nie są puszyste, ani smaczne. Niekiedy zdarza się, że w cieście znajdujemy grudki. Jak w takim razie tego uniknąć?

W jakiej kolejności dodawać składniki?

Ciasto na naleśniki - Pyszności
Ciasto na naleśniki - Pyszności

Wykonanie naleśników jest banalnie proste. Wystarczy jedynie dodawać składniki w odpowiedniej kolejności. Dzięki temu twoje danie będzie odznaczać się idealną konsystencją i smakiem!

Na początku należy zmieszać ze sobą wszystkie mokre składniki. W związku z tym wbijamy jajka do miski - możemy je również delikatnie roztrzepać. Następnie łączymy je z mlekiem oraz wodą. Na samym końcu stopniowo dodajemy uprzednio przesianą mąkę. Warto pamiętać, aby podczas dodawania mąki, stale mieszać składniki ze sobą.

O czym warto pamiętać podczas przygotowywania naleśników?

Dobre naleśniki charakteryzują się cienkim, elastycznym oraz puszystym ciastem. O czym powinniśmy pamiętać, aby uzyskać takie danie? Poniżej przedstawiamy dwa proste triki, dzięki którym nasze naleśniki będą wyjątkowe.

  • Dodaj trochę wody

Naleśniki powstałe na bazie samego mleka, często są łamliwe. W związku z tym warto odjąć trochę mleka i zastąpić go wodą. Jeśli użyjemy wody gazowanej, ciasto będzie wyjątkowo puszyste oraz delikatne.

  • Dodaj małą ilość oleju

Warto dodać małą ilość oleju podczas przygotowywania naleśników. W konsekwencji ciasto będzie elastyczniejsze. Oprócz tego podczas smażenia, jest mniejsze prawdopodobieństwo, że naleśnik się przypali. Dodatkowo tłuszcz jest nośnikiem smaku. W związku z tym, dodatek oleju podkreśli smak naszego dania.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować naleśniki krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także