Najlepszy przepis na naleśniki, które zawsze się udają. Magda Gessler zdradziła swój sposób
Ile ludzi tyle przepisów na naleśniki. Ogólne receptura wydaje się dość prosta, ale w każdym domu różni się małymi szczegółami. Magda Gessler zdradziła swój przepis na naleśniki, które wyjdą nawet największym kuchennym amatorom!
Znana restauratorka i kreatorka smaku podała idealne proporcje, dzięki którym stworzysz smaczne naleśniki. Przez swoją elastyczną konsystencję sprawdzą się też idealnie jako baza do krokietów.
Przygotuj:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1,5 mleka
- 1,5 szklanki wody gazowanej (to dzięki niej naleśniki będą miękkie i sprężyste)
- szczypta soli
Z tych proporcji wyjdzie Ci ok. 10 naleśników na patelni o 22 cm średnicy.
Przygotowanie jest banalnie proste
Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki tak, aby stworzyły gładką, lejącą się masę.
Ubij najpierw jajka z solą, następnie dodaj mleko, mąkę i wodę.
Pozwól ciastu odpocząć kilka minut.
Sekret tkwi w smażeniu: do ciasta nie dodaje się oleju, a na patelnię wrzuca się masło klarowane.
Dzięki wodzie gazowanej nasze naleśniki wyjdą delikatne i puszyste, a smażenie na klarowanym maśle nada im jeszcze więcej smaku!
Jeśli znudziło Cię robienie zwykłych naleśników...stwórz swoją własną Magdę Gessler na patelni!
To dość kreatywne wyzwanie, prawda?