PrzepisNajlepszy przepis na naleśniki, które zawsze się udają. Magda Gessler zdradziła swój sposób

Najlepszy przepis na naleśniki, które zawsze się udają. Magda Gessler zdradziła swój sposób

Najlepszy przepis na naleśniki, które zawsze się udają. Magda Gessler zdradziła swój sposób
Ewa
01.10.2020 09:12

Ile ludzi tyle przepisów na naleśniki. Ogólne receptura wydaje się dość prosta, ale w każdym domu różni się małymi szczegółami. Magda Gessler zdradziła swój przepis na naleśniki, które wyjdą nawet największym kuchennym amatorom!

Znana restauratorka i kreatorka smaku podała idealne proporcje, dzięki którym stworzysz smaczne naleśniki. Przez swoją elastyczną konsystencję sprawdzą się też idealnie jako baza do krokietów.

Przygotuj:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej (to dzięki niej naleśniki będą miękkie i sprężyste)
  • szczypta soli

Z tych proporcji wyjdzie Ci ok. 10 naleśników na patelni o 22 cm średnicy.

Przygotowanie jest banalnie proste

Obraz

Wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki tak, aby stworzyły gładką, lejącą się masę.
Ubij najpierw jajka z solą, następnie dodaj mleko, mąkę i wodę.
Pozwól ciastu odpocząć kilka minut.
Sekret tkwi w smażeniu: do ciasta nie dodaje się oleju, a na patelnię wrzuca się masło klarowane.

Dzięki wodzie gazowanej nasze naleśniki wyjdą delikatne i puszyste, a smażenie na klarowanym maśle nada im jeszcze więcej smaku!

Obraz

Jeśli znudziło Cię robienie zwykłych naleśników...stwórz swoją własną Magdę Gessler na patelni!

To dość kreatywne wyzwanie, prawda?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także