Naleśnikowe sakiewki z trzema pysznymi, wytrawnymi farszami

Dziś przygotowaliśmy obłędne naleśnikowe sakiewki z trzema zaskakującymi farszami. Te połączenia smaków z pewnością przypadną Ci do gustu, a takie naleśniki odmienią Twoją rutynę i wprowadzą do obiadowego menu powiew świeżości.

Chociaż naleśniki kojarzą się na głównie ze słodkimi zawijasami z twarożkiem, dżemem lub czekoladą, to ich wytrawna odsłona również zasługuje na uwagę. Przygotowanie ciasta na naleśniki na słono praktycznie nie różni się od tego klasycznego, na słodko. Oczywiście, zamiast cukru dodajemy szczyptę soli. Warto dodać też wodę gazowaną, która sprawia, że naleśniki są puszyste i sprężyste. Po przygotowaniu ciasta naleśnikowego daj mu odpocząć przez 10 minut.

Naleśnikowe sakiewki – składniki

6 naleśników
4 jajka
1/2 szkl. śmietanki 30%
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu

Farsz z szynką
100 g szynki
60 tartej mozzarelli

Farsz z chorizo
1/3 czerwonej papryki
1/3 zielonej papryki
1/3 żółtej papryki
60 g chorizo

Farsz z kozim serem
80 g koziego sera pleśniowego
100 g szpinaku rozdrobnionego

Sposób przygotowania:

Zacznij od usmażenia naleśników. Nasza „złota” proporcja na ciasto naleśnikowe to: 1 szklanka mąki, 1 szklanka mleka, 3/4 szklanki wody gazowanej, 2 jaja, szczypta soli i łyżka oleju. Masz swój własny sprawdzony przepis? Śmiało po niego sięgnij. Pamiętaj, żeby naleśniki smażyć na mocno rozgrzaną patelnią.  Jeśli Twoja patelnia ma tendencję do przywierania- dodaj na nią odrobinę oleju i rozsmaruj go przy pomocy ręcznika papierowego. Dzięki temu niewielka ilość tłuszczu wystarczy do smażenia.

Naleśnikowe sakiewki

W miseczce wymieszaj ze sobą śmietankę i jajka. Dopraw je solą oraz pieprzem. Do kokilek lub niewielkich foremek włóż usmażone wcześniej naleśniki (po jednym na jedną foremkę).

Naleśnikowe sakiewki

Sakiewki naleśnikowe z trzema farszami

Do dwóch naleśników włóż pokrojoną w kostkę szynkę i starty ser. Zalej całość przygotowaną masą jajeczną ze śmietanką. Zbierz brzegi naleśnika w sakiewkę i zabezpiecz przy pomocy wykałaczki.

Naleśnikowe sakiewki

Drugi farsz to drobno pokrojona zielona i czerwona papryka oraz pokrojona kiełbaska chorizo. Dodaj chochelkę masy jajecznej i stwórz ponownie sakiewkę.

Trzeci farsz to kawałek roladki z serka koziego (opcjonalnie możesz zamienić ją na kawałek sera camembert) i rozmrożony szpinak (lub drobno pokrojone świeże liście). Zrób tak jak w przypadku poprzednich farszów: zalej całość jajeczną masą i zamknij w sakiewkę. Pamiętaj, żeby za każdym razem zabezpieczać sakiewki wykałaczką!

Tak przygotowane sakiewki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na 30-40 minut (program góra-dół).

Nasze sakiewki naleśnikowe są już gotowe. Daj znać w komentarzu, który farsz smakował Ci najbardziej!


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×