PoradyNasze babcie i mamy zawsze dodawały go do rosołu. Dlatego miał głęboki smak i piękny kolor

Nasze babcie i mamy zawsze dodawały go do rosołu. Dlatego miał głęboki smak i piękny kolor

Nasze babcie i mamy zawsze dodawały go do rosołu. Dlatego miał głęboki smak i piękny kolor
Paulina
27.07.2022 08:41

Rosół zupa, która w wielu domach pojawia się bardzo często. Choć mamy na niego różne sposoby, szukamy idealnego rozwiązania, by smakiem powalił wszystkich podczas niedzielnego obiadu. Jak uzyskać ten niesamowity efekt? Nie można zapomnieć o ziołach, które w niewielkiej ilości mogą znacząco wpłynąć na smak rosołu. Które z ziół jest najważniejsze?

Najważniejsza przyprawa do rosołu

Rosół to wywar mięsno-warzywny, który odpowiednio przyprawiony będzie treściwy, o głębokim kolorze i równie głębokim smaku – długo użyj warzyw, mięsa i odpowiednich przypraw. Można tu skorzystać z wielu sprawdzonych wskazówek. Każdy z etapów przygotowania tej potrawy jest ważny, natomiast najczęściej skupiamy się na wyborze mięsa, bagatelizując przy tym doprawienie zupy. Sama sól i pieprz nie wystarczy.  Pierwszą i najważniejszą przyprawą jest lubczyk.

Obraz

Ile lubczyku dodać do rosołu?

Pachnie intensywnie, korzennie. Początkowo uwalnia się jego słodkawy smak, następnie odrobinę ostrzejszy, a na końcu wyczuwamy przyjemnie gorzkawą nutę. Natomiast nie można przesadzić z jego ilością, potrafi zdominować całą potrawę. Dobrze użyć ten suszony, pozwoli wydobyć cudowny aromat rosołu. Około 1/3 łyżeczki na 1 litr bulionu to wystarczająca ilość. Natomiast nie możemy pozwolić sobie na jego brak w rosole, to najważniejsza przyprawa tego dania.

Rosół - Pyszności; Foto: Canva.com
Rosół - Pyszności; Foto: Canva.com

Nie tylko lubczyk. Co jeszcze się sprawdzi?

  • Pieprz czarny- aby wydobyć z niego jak najwięcej smaku - rozbij go w moździerzu. Na 1 litr wywaru ok. 3 ziarenka pieprzu
  • Liść laurowy- 1 listek na 1 litr i tutaj oszczędnie, bo nadmiar tego składnika może skutkować gorzkim posmakiem rosołu.
  • Ziele angielskie- podobnie jak z pieprzem, wystarczy kilka ziarenek ok. 3 ziarenka na 1 litr wywaru.
  • Czosnek- rozbity młotkiem lub w moździerzu, 1 mały ząbek czosnku do całego wywaru świetnie się sprawdzi i idealnie będzie komponować się z resztą składników.
  • Cebula- pieczona na ogniu razem z łupiną i dodana do rosołu nada mu złocisty kolor, nie zapomnij o tym składniku.

Jeśli rozbudziliśmy w Tobie chęć na pożywną zupę, zachęcamy do zapoznania się z przepisem na zupę krem z naszego kanału YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także