Barwniki spożywcze stworzysz we własnym domu. I to z naturalnych składników

Znalazłaś w sieci sporo kolorowych przepisów, ale nie chcesz używać sztucznych barwników spożywczych? To żaden problem ?

Już za chwilę poznasz 5 przydatnych trików, które z pewnością wykorzystasz nie jeden raz ??


#1 Z kurkumą stworzysz żółty kolor

Zagotowaną wodę połącz z kurkumą i to wszystko! Kolor żółty powstanie w mgnieniu oka ?


#2 Kolor czerwony uzyskasz przy pomocy buraka

Aby uzyskać ten kolor, wystarczy, że zagotujesz buraki w wodzie. Dzięki temu zabiegowi, otrzymasz sok w pożądanej barwie.
#3 Niebieska barwa za sprawą borówek



Jagody gotuj razem z cukrem. Po czym przecedź powstałą mieszankę przez sitko. Zabarwioną wodę przelej do pojemnika. Kiedy będziesz chciała jej użyć, delikatnie rozcieńcz ją z odrobiną wody.
#4 Szpinak pomoże wyprodukować kolor zielony



Posiekaj drobno świeży szpinak. Następnie zagotuj. Odcedź zabarwioną wodę od powstałej papki. Zieloną wodą możemy farbować jedzenie.
#5 Pomarańczową barwę uzyskasz przy pomocy pomarańczy


I na koniec zostawiłam sobie kolor pomarańczowy 🙂 Aby przygotować barwnik właśnie w tym odcieniu, wystarczy, że podgotujesz razem skórkę z pomarańczy i cukier puder.
Ja już zawsze będę zabarwiać dania w ten sposób, a Ty?


Komentarze