×

Naukowcy tworzą jedzenie z powietrza! I nie jest to scenariusz filmu science-fiction

Po drukowanym mięsie i kurczaku z laboratorium przychodzi pora na jedzenie z powietrza. W Finlandii trwają prace nad niezwykłym odkryciem.

Ma to być jedno z rozwiązań głodu na świecie

Nie da się ukryć, jest nas na naszej planecie coraz więcej i może okazać się, że zasoby nie są wystarczające, żeby nas wykarmić. Z pomocą przychodzi nauka!
Więcej, małym kosztem, bez marnowania wody i tworzenia dużego śladu węglowego. Wystarczy powietrze, woda i elektryczność.
Czy to możliwe?

W Helsinkach trwają badania

Próbę podjęła dwójka naukowców, twórców start upu Solar Foods.

Aby uchronić planetę przed zmianami klimatycznymi, musimy odłączyć produkcję żywności od rolnictwa

mówi Pasi Vainikka, dyrektor generalny Solar Foods.
bbc

Białko jest wytwarzane z bakterii glebowych, żywionych wodorem rozszczepionym z wody za pomocą energii elektrycznej.
Naukowcy twierdzą, że jeśli energia pochodzić będzie z odnawialnych źródeł, jak słoneczna i wiatrowa, to żywność można uprawiać przy niemal zerowej emisji gazów cieplarnianych.

Smak nie istnieje

Białko nie smakuje. Nie jest ani słone, słodkie, nie jest pikantne, nie jest gorzkie. I to celowe założenie. Ma być neutralnym dodatkiem, które wzbogaci inne potrawy w składniki odżywcze.

Może naśladować olej palmowy, wzmacniając ciasta, lody, herbatniki, makaron, makaron, sosy lub chleb. Twórcy twierdzą, że może być stosowany jako pożywka do uprawy mięsa lub ryb.

cnn

Na ostateczny rezultat musimy trochę poczekać

Prace wystartowały już rok temu, jednak na samym początku zaliczyły kilkumiesięczną obsuwę w badaniach. Koszty na ten moment są dość wysokie, co wynika z niepełnej dostępności do odnawialnych źródeł energii.

cnn

Odczucia są dość sprzeczne

W jednym z artykułów stwierdzono, że białko drobnoustrojów jest kilkakrotnie bardziej wydajne niż soja pod względem użytkowania gruntów i wymaga zaledwie jednej dziesiątej wody.

Brzmi dobrze, prawda? Jednak pojawia się problem na tle kulturowym. Przekonanie większości osób, do używania sztucznego białka w zastępstwie jego mięsnych źródeł na pewno nie spotka się z ogólną aprobatą.
Wiele osób nadal będzie chciało jeść kotlety które wyglądają jak kotlety.

foodnavigator
 

Wybrane dla Ciebie

Panuje przekonanie, że dawniej żywność była zdrowsza i smaczniejsza. Nauka zna na to odpowiedź

Cały czas słyszy się głosy, że kiedyś jedzenie było zdrowsze, owoce smakowały lepiej i to były czasy. Pojawia się pytanie: czy to faktycznie prawda, czy nieco zniekształcone przez pamięć wspomnienie? Kłótnia o nawozy Jednym z argumentów jest to, że ilość stosowanego nawozu ma być większa, niż ta przed laty. I oczywiście, jest w tym ziarnko […]

Miliarderzy inwestują w mięso z laboratorium. Twierdzą, że ma w 100% zastąpić tradycyjne!

Szukanie alternatyw dla mięsa to bardzo gorący temat. Głównie podyktowane jest to wysokimi kosztami produkcji i wpływem na środowisko. Nic dziwnego, że zainteresowali się tym również najbogatsi ludzie na świecie. Pomysł wciąż się rozwija Chociaż od powstania pierwszego syntetycznego mięsa, w 100% wyhodowanego w warunkach laboratoryjnych, minęło dopiero 8 lat, to wiele się w tym […]

Mięso wyprodukowane w laboratorium dopuszczone do sprzedaży. To przełomowa chwila!

Jedzenie z laboratorium już nie jest futurystyczną wizją świata, a staje się coraz bliższe i realne. Pierwsze mięso wyprodukowane w 100% w laboratorium trafiło do sprzedaży. Pomysł budzi kontrowersje na całym świecie Coraz więcej firm pracuje nad wytworzeniem mięsa i jego substytutów w warunkach laboratoryjnych. Jest to jeden ze sposobów walki z okrutnym traktowaniem zwierząt […]

Pierwsza restauracja serwująca mięso z laboratorium otwarta. Można zjeść w niej za darmo!

W Izrealu otwarto pierwszą na świecie restaurację, w której można zjeść w pełni etyczne, wyhodowane w warunkach laboratoryjnych mięso. Restauracja została otwarta w Tel Awiwie Jest to jeden z projektów izrealskiego startupu SuperMeat, który zajmuje się badaniami i produkcją etycznego mięsa. Całkowicie powstaje ono w laboratoriach, z hodowli komórkowych. Restauracja znajduje się koło zakładu produkcyjnego, […]

zamknij