PrzepisNigdy nie dodawaj do ciasta z galaretką. Na pewno się nie uda

Nigdy nie dodawaj do ciasta z galaretką. Na pewno się nie uda

Nie dodawaj kiwi do ciasta z galaretkę (GETTY IMAGES)
Nie dodawaj kiwi do ciasta z galaretkę (GETTY IMAGES)
09.06.2023 09:15, aktualizacja: 09.06.2023 09:28

Masz ochotę na przepyszne ciasto z owocami i galaretką? Pod żadnym pozorem nie dodawaj do niego kiwi. Chyba, że chcesz się denerwować, że wypiek ci nie wyszedł i nadaje się jedynie do kosza na śmieci. Zamiast tego wybierz maliny, borówki lub truskawki.

Desery sezonowe to coś, co uwielbiamy. Teraz, gdy jest ciepło, coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Zajadamy się lodami, sorbetami oraz najróżniejszymi ciastami z owocami i galaretką. Najczęściej dodajemy do niej banany, truskawki, maliny i borówki. To jest bardzo dobry pomysł, gdyż dzięki nim galaretka stężeje.

Problem zaczyna się, gdy dodajemy kiwi

Właściwie dlaczego ten owoc nie nadaje się do ciast z galaretką? Zawiera bowiem enzymy proteolityczne, które rozkładają białka w żelatynie (składnik galaretki).

Czy istnieje jakieś rozwiązanie tego problemu? Okazuje się, że da się z tym zawalczyć. Wystarczy pokroić kiwi w plasterki, sparzyć wrzątkiem i od razu potem schłodzić. Gorąca woda niszczy enzymy proteolityczne i sprawia, że prawdopodobieństwo zrobienia udanej galaretki wzrasta. Blanszowanie ma jeden minus - owoc może stracić swój smak.

Dobrym pomysłem jest też mus. Zmiksuj produkt, dodaj trochę cukru i gotuj przez pięć minut na wolnym ogniu. W tym czasie przygotuj też galaretkę. Kiedy stężeje, dodaj mus owocowy.

Świeże kiwi nie nadaje się do ciasta z galaretką (UNPLASH)
Świeże kiwi nie nadaje się do ciasta z galaretką (UNPLASH)

Czego jeszcze nie dodawać do galaretki

Nie tylko kiwi skutecznie zapobiega tężeniu żelatyny. Jest kilka owoców, których nie powinniśmy dodawać do galaretki, bo po prostu nam nie wyjdzie. Najczęściej wymienia się świeże produkty, jak ananasa, papaję, mango, guawę i figi. W tych przypadkach również z pomocą przyjdzie nam blanszowanie (dezaktywuje ono bowiem enzymy rozkładające białko). Ponadto możemy obgotować owoce w zalewie cukrowej lub wykorzystać na przykład ananasy w puszce.

Jeśli jednak bardzo zależy nam na świeżych owocach w galaretce, możemy użyć środka żelującego agar. Nie zawiera on żelatyny, a jego głównym składnikiem są cukry, które na pewno się nie rozłożą, a ciasto ładnie nam stężeje.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także