PrzepisNie musisz włączać piekarnika. Obłędny sernik z borówkami na zimno

Nie musisz włączać piekarnika. Obłędny sernik z borówkami na zimno

Sernik z borówkami na zimno- Pyszności
Sernik z borówkami na zimno- Pyszności
Ewa
22.05.2023 13:59, aktualizacja: 23.05.2023 13:24

Prosty sernik z borówkami na herbatnikowym spodzie przygotujesz bez użycia piekarnika. Przepyszny deser idealny na ciepłe dni.

Kiedy za oknem termometr zaczyna wskazywać przyjemną temperaturę, w moim domu od razu pojawiają się głosy z prośbą o przygotowanie tego sernika. I nic w tym dziwnego, bo chrupiący spód z herbatników, serowo-śmietankowa masa i pyszna polewa borówkowa to deser wart grzechu. Mocno schłodzony smakuje niemal jak tort lodowy, a piękny, żywy kolor sprawi, że będzie nie tylko pyszną, ale też piękną dekoracją stołu. Ten obłędny sernik na zimno skradnie twoje serce już od pierwszego kęsa.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Sernik z borówkami na zimno

Składniki:

  • 180 g herbatników kakaowych
  • 60 g roztopionego masła
  • 400 g borówek
  • 150 g cukru
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 160 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki agaru
  • 80 ml zimnej wody

Polewa

  • 200 g borówek
  • 1/2 łyżeczki agaru
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

1. Herbatniki mielę w robocie kuchennym na drobną masę. Wlewam roztopione masło i dokładnie mieszam.

2. Masę wykładam do tortownicy, dociskając spód łyżką, aby był zbity. Wstawiam do lodówki.

Spód do sernika na zimno- Pyszności
Spód do sernika na zimno- Pyszności

3. Przechodzę do przygotowania masy. Borówki wrzucam do garnka i dosypuję cukier. Podgrzewam, aż się rozpuści, a borówki puszczą nieco soku.

4. Owoce blenduję na jednolitą masę.

Blendowanie borówek- Pyszności
Blendowanie borówek- Pyszności

5. Twaróg półtłusty miksuję wraz z cukrem, ekstraktem waniliowym i śmietanką 30 proc.

6. Do gorącej wody dodaję agar i zagotowuję, dobrze mieszając. Wlewam płyn do zblendowanych wcześniej borówek i dokładnie mieszam.

7. Borówkowy mus wlewam do masy serowej i dokładnie mieszam.

Sernik z borówkami na zimno- Pyszności
Sernik z borówkami na zimno- Pyszności

8. Masę dodatkowo blenduję, aby była aksamitna i gładka. Najłatwiej zrobić to w robocie kielichowym, ale sprawdzi się również blender ręczny.

9. Serowo-borówkową masę wlewam do blaszki z herbatnikowym spodem i wygładzam górę przy pomocy drewnianej łyżki. Wstawiam do lodówki na 4 godziny.

Sernik z borówkami na zimno- Pyszności
Sernik z borówkami na zimno- Pyszności

10. W międzyczasie przygotowuję polewę. Borówki blenduję i przelewam do rondelka, dodaję agar w proszku i podgrzewam, mieszając masę.

11. Wystudzoną polewę rozprowadzam na schłodzonym cieście. Dekoruję borówkami i gotowe.Smacznego!

Sernik z borówkami na zimno- Pyszności
Sernik z borówkami na zimno- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także