PoradyNie odcedzaj makaronu na sitku. Większość z nas popełnia ten błąd nagminnie

Nie odcedzaj makaronu na sitku. Większość z nas popełnia ten błąd nagminnie

Nie odcedzaj makaronu na sitku - Pyszności / Źródło: canva.com
Nie odcedzaj makaronu na sitku - Pyszności / Źródło: canva.com
Agnieszka
14.06.2022 14:19, aktualizacja: 14.06.2022 14:33

Szykujesz się do przygotowania rewelacyjnego spaghetti. Gotujesz makaron w lekko osolonej wodzie. Gdy już jest al dente, odcedzasz go na sitku. Nie rób tego - nie odcedzaj makaronu na sitku! Większość z nas popełnia ten błąd nagminnie.

Makaron - prosty w przygotowaniu produkt

Makaron z pulpetami - Pyszności
Makaron z pulpetami - Pyszności

Makaron pasuje do prawie wszystkiego. Poza tym jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Zazwyczaj w kilka minut możemy ugotować idealny makaron al dente. Po tym czasie odcedzamy go sitku. Aby następnie połączyć gotowy makaron z pysznym sosem. Okazuje się, że po drodze popełniamy duży błąd!

Nie odcedzaj makaronu na sitku! Dlaczego?

Makaron - Pyszności
Makaron - Pyszności

Makaron nie powinien być odcedzany na sitku. Wynika to z faktu, że w ten sposób usuwamy bardzo cenny płyn. Jest nim mętna woda, która zawiera skrobię z makaronu. Poza tym jest ona bogata również w wiele składników mineralnych.

Mętny płyn, który pozostaje po ugotowanym makaronie, jest także skarbnicą smaku. W związku z tym kilka łyżek tej wody wspaniale wzbogacą nasz sos. Taka woda nie tylko wpłynie na jego walory smakowe. Dzięki niej, sos będzie odznaczał się wyjątkowo kremową konsystencją.

Płynne złoto - tak kucharze nazywają wodę po ugotowanym makaronie. Nie ma co się dziwić. Dzięki niej naszej danie z makaronem nie tylko apetycznie wygląda, ale i smakuje wybornie!

Jak prawidłowo wyjmować makaron?

Odcedzanie makaronu - Pyszności / Źródło: canva.com
Odcedzanie makaronu - Pyszności / Źródło: canva.com

Jak w takim razie prawidłowo wyciągnąć makaron? Okazuje się, że nie jest to wcale takie trudne. Makaron najlepiej wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej bądź szczypiec. Cena takich przyborów kuchenny waha się od kilku do kilkunastu złotych. Warto się w nie zaopatrzyć.

W ostateczności możemy odlać trochę wody z ugotowanego makaronu na później. Następnie odcedzić makaron. Dzięki temu nie wylejemy całego cennego płynu.

Od dzisiaj już nigdy nie wyrzucisz wody po ugotowaniu makaronu. Ten cenny płyn nada twojemu daniu wspaniałego smaku! Dodatkowo wzbogacisz je w cenne sole mineralne.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować makaron w sosie śmietanowo serowym z brokułami krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także