Nie trzymaj jajek na drzwiach lodówki. Trudno o gorsze miejsce dla nich

Jaja kurze są bardzo wartościowym produktem niosącym wiele składników odżywczych. Jednak by tak było, powinniśmy je prawidło przechowywać. Czemu drzwi lodówki, nie są najlepszy miejscem? Jedno jest pewne – nie trzymaj jajek na drzwiach lodówki 

Zmiany temperatury przy otwieraniu lodówki

Od razu rozwiejemy pierwsze wątpliwości. Jaja trzymamy w lodówce w temperaturze w przedziale 4-6 °C. W lodówkach, na ich drzwiach z reguły znajdują się specjalne półki przeznaczone na przechowywanie jaj. Jednak trzymanie ich w tym miejscu nie jest korzystne, ze względu na częste otwieranie drzwi lodówki i towarzyszące temu zmiany temperatury. Najlepszym miejscem będzie środkowa półka chłodni. Jajka najlepiej przechowywać w wytłaczance lub zamkniętym pojemniku.

Nie trzymaj jajek na drzwiach- Pyszności/ Zdjęcie: Canva

Nie trzymaj jajek na drzwiach lodówki

Jajek trzymane w temperaturze pokojowej to błąd. Wyższa temperatura sprzyja psuciu się jajek oraz obniżeniu zawartości składników odżywczych. Nie warto kupować jaj „na zapas”, jeśli wiemy, że nie będą zjedzone. Co więcej, jeśli kupujemy jajka w sklepie, lepiej wybrać te z lodówki.

Nie trzymaj jajek na drzwiach lodówki – Pyszności/ Zdjęcie: Canva

Jak w prosty sposób sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Możemy posłużyć się metodą zanurzenia jajka. Potrzebujemy tylko przezroczyste naczynie z wodą, do którego wkładamy jajo. Jeśli jajko opadnie na dół to znaczy, że jest świeże. Natomiast wypłynięcia jaja na powierzchnię wody oznacza, że nie nadaje się ono do spożycia. Pamiętajcie również, aby zanurzone jaja nie wkładać z powrotem do lodówki, tylko spożyć po „eksperymencie”. Takie mokre jajo szybko się psuje.

 

Nie trzymaj jajek na drzwiach lodówki

Nie trzymaj jajek na drzwiach lodówki – Pyszności/ Zdjęcie: Canva

Jak uniknąć zakażenia salmonellą

W lodówce jajka można przechowywać przez okres jednego miesiąca, a konkretnie 28 dni. Wbrew pozorom długo zachowują świeżość. Natomiast najlepiej spożyć je wcześniej i nie kupować ich na zapas. Jeśli chcesz uniknąć zakażenia salmonellą, myj ręce- po każdym rozbiciu jajka. Jeśli myjesz jajka obok naczyń kuchennych i używasz do tego gąbki do naczyń, możesz tylko roznosić bakterie. Korzystaj z wyparzania, unikaj kontaktu jajek z innymi produktami i używaj papierowych ręczników. To najważniejsze wskazówki, które sprawią, że spożywanie jajek będzie bezpieczne.

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×