PrzepisNie tylko mleko, Pascal Brodnicki wlewa do naleśników coś jeszcze. Ten patent poznał już jako dziecko

Nie tylko mleko, Pascal Brodnicki wlewa do naleśników coś jeszcze. Ten patent poznał już jako dziecko

Nie tylko mleko, Pascal Brodnicki wlewa do naleśników coś jeszcze. Ten patent poznał już jako dziecko
Paulina
12.09.2022 11:01, aktualizacja: 26.09.2023 14:26

Chyba każdy z nas wie jak przygotować naleśniki, to naprawdę dziecinnie proste. Dziś przychodzimy z przepisem równie banalnym od Pascala Brodnickiego. Jest on bardzo wyjątkowy. W swoim składzie zawiera jeden sekretny składnik. Co oprócz maki, jajka i mleka znajdziemy w środku? Koniecznie sprawdź listę składników i sposób przygotowania tego dania.

Naleśniki powstają z reguły na bazie mąki, jajek i mleka. Okazuje się jednak, że warto dodać do nich również piwo. Dzięki temu deser nabierze wyjątkowego smaku i delikatnej konsystencji. Każdy miłośnik naleśników powinien sprawdzić przepis od Pascala na ten smaczny deser! Warto zaznaczyć, że takie naleśniki robiło się w rodzinnym domu Brodnickiego, kiedy był jeszcze dzieckiem.

Naleśniki z piwem Pascala Brodnickiego- przepis

Naleśniki - Pyszności; Foto: Canva.com
Naleśniki - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

         
  • 250 g przesiewanej mąki pszennej
  • 4 duże łyżki cukru
  • duża szczypta soli
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • 250 ml piwa
  • 40 g masła

Sposób przygotowania:

Przygotuj wszystkie składniki. Mąkę dokładnie połącz z resztą sypkich składników i wymieszaj przy pomocy łyżki. W drugiej misce wymieszaj jajka za pomocą widelca do uzyskania jednolitej konsystencji. W suchych składnikach zrób wgłębieniewlej do środka jajka. Następnie wlej 250 ml piwa i mleko. Tak przygotowane składniki, ponownie wymieszaj widelcem. Naleśniki będą puszyste dzięki dodatkowi piwa. Wszytko, dokładnie na koniec ubij trzepaczką. Masę przykryj folią spożywcza i włóż na 1 godzinę do lodówki. W tym czasie rozpuść i przestudź masło. Dodaj ten składnik przed usmażeniem naleśników i dokładnie wymieszaj. Możesz przejść do smażenia naleśników.

Smażenie naleśników - Pyszności
Smażenie naleśników - Pyszności

Jak je smażyć?

Najważniejsza jest idealna temperatura patelni. Jeśli widzisz, że patelnia delikatnie dymi, możesz nalewać ciasto. Bierzemy jedną chochlę ciasta i wlewamy, a następnie rozprowadzamy ciasto. Pierwszy naleśnik zazwyczaj jest do wyrzucenia, bo ciasto przywiera do patelni. Powoli odklejamy brzegi naleśnika i przewróć na drugą stronę. Naleśnik będzie miał równomierny kolor, jeśli patelnia osiągnie idealną temperaturę. Po zdjęciu naleśnika z patelni umieść go na talerzu i przykryj kolejnym.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować puszyste naleśniki krok po kroku. Wspaniale sprawdzą się na deser dla całej rodziny. Rozpływają się w ustach!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także