in

Nie tylko sok z jabłek, czyli jak zrobić cydr?

Cydr to proste w przygotowaniu wino z jabłek. Dużą popularnością cieszy się w Belgii, Irlandii, we Francji i na Litwie, jednak coraz chętniej sięgają po nie również Polacy. Ma mniejszą zawartość alkoholu od wina, a do jego otrzymania nie używa się cukru. Cydr oparty jest jedynie na naturalnym soku z jabłek, dlatego najlepiej wykorzystać te o jego dużej zawartości.

Jak zrobić cydr?

Cydr możemy zrobić w domu, a jego przygotowanie jest niezwykle proste. Do tego celu potrzebujemy butli do fermentacji, rurki fermentacyjnej oraz korka, a także rurki do spuszczania cydru i butelek, do których go rozlejemy po przygotowaniu. Do otrzymania 10 litrów cydru należy użyć około 16 kg jabłek, drożdży winiarskich oraz pożywki dla nich. Najlepiej wykorzystać zarówno słodkie, jak i kwaśne owoce, przy czym słodkie powinny być w przewadze. Jeśli robimy cydr po raz pierwszy i nie potrafimy dobrać owoców w odpowiednich proporcjach możemy postawić wyłącznie na jabłka słodkie, a dopiero przy kolejnych próbach mieszać gatunki. Sok z jabłek należy wycisnąć sokowirówką. Jeśli nie mamy takiej możliwości dobrym rozwiązaniem są gotowe soki tłoczone. Jednak musimy liczyć się z tym, że powstały z nich cydr będzie bardziej mętny. Sok z jabłek wlewamy do balona wraz z drożdżami i pożywką. Proces fermentacji można przeprowadzać w temperaturze pokojowej.

jak zrobić cydr

Czas fermentacji

To ile czasu cydr ma fermentować zależy od tego jak bardzo gazowany napój chcemy uzyskać. Typowego musującego cydru nie da się jednak zrobić bez cukru. Wówczas fermentacja powinna trwać około 8-10 dni. Po tym czasie cydr rozlewamy do 0,5 – litrowych butelek, do każdej dodajemy łyżeczkę cukru i dokładnie zamykamy. Butelki pozostawiamy w temperaturze pokojowej do 5 dni, a następnie odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 3 tygodnie. Po tym czasie otrzymamy musujący napój. Jeśli chcemy przygotować cydr zwykły fermentacja powinna być przeprowadzana przez około 2 tygodnie. Kiedy trunek przestanie „pracować” filtrujemy płyn i pozbywamy się osadu. Cydr pozostawiamy w chłodnym miejscu na przynajmniej kolejne 2 tygodnie. Później przelewamy go do butelek i od razu możemy skosztować.

Jak zrobić cydr bez drożdży?

Wbrew pozorom drożdże nie są niezbędne do otrzymania cydru. Może on powstać także na bazie samych jabłek. Wówczas powinniśmy wycisnąć z nich sok, oddzielić go od miąższu i wstawić do gąsiora na 5 dni. W tym czasie będzie przebiegać burzliwa fermentacja, po której filtrujemy płyn znad osadu i przelewamy go do innej butli. Po przelaniu nie stawiamy jej w temperaturze pokojowej, ale w chłodnym i zimnym miejscu około 6 tygodni. Po tym czasie cydr rozlewamy do butelek. Jest on już gotowy do spożycia. Najlepiej smakuje schłodzony, z dodatkiem cytryny.

Cydr jest pyszny, orzeźwiający i dobry na upalne dni. W zależności od upodobań może być on słodki lub lekko kwaskowaty. Jego zaletą jest to, że ma mniej kalorii od zwykłego wina. Na dodatek jego przygotowanie nie wymaga żadnego doświadczenia i jest o wiele prostsze od robienia innych trunków.