Nie wyrzucaj nasion papryki, możesz je niemal natychmiast wykorzystać

Większość osób krojąc paprykę, wyrzuca nasiona do kosza. Nie ma się co dziwić, bo te pestki mogą popsuć nam całe danie. Wiemy jednak, jak możemy je użyć do czegoś innego. Jak je pomysłowo wykorzystać? Nie wyrzucaj nasion papryki, a się przekonasz!

Nasiona papryki nie są dla nas szkodliwe. Dlatego możemy je po prostu zjeść. Trzeba tylko wiedzieć, że zbyt duża ilość zjedzonych nasion może powodować dolegliwości żołądkowe takie jak ból, wzdęcia czy biegunka. Dodatkowo mają niekiedy gorzki smak, dlatego nie będziemy zachęcać do ich jedzenia. Nie wyrzucaj nasion papryki

Nie wyrzucaj nasion papryki – Pyszności; Foto: Canva

Nie wyrzucaj nasion papryki

Nasion papryki lepiej nie wyrzucać, a je zasiać. Tak, zasiać. To bardzo proste, jeśli tylko poświęcisz na to odrobinę czasu i uwagi. Nasiona papryki możesz zasadzić w ziemi, choć na samym początku wystarczy nawet wata , a potem przeniesienie na inny grunt. Miejsce, w którym postawisz naczynie z nasionami, powinno być nasłonecznione i ciepłe. Warto pamiętać również o podlewaniu nasion. Po kilku dniach powinno wykiełkować kilka listków.

Roślina kiełkuje – co dalej?

Jeśli twoja roślina wypuści listki to oczywiści bardzo dobra informacja. Teraz trzeba pamiętać o kilku rzeczach. Jeśli na dworze jest zimno, wieje wiatr, to trzymaj paprykę w domu. Ta roślina lubi ciepło. Natomiast jeśli już na dworze robi się coraz cieplej i temperatura utrzymuje się powyżej 18 stopni Celsjusza, to możesz wystawić ją na balkon.

Jednocześnie cały czas musimy mieć na uwadze, żeby było to miejsce słoneczne i osłonięte od wiatru. Wyhodowane przez siebie rośliny potrafią sprawić naprawdę wiele radości, więc i pasjonatom ogrodnictwa ten pomysł powinien przypaść do gustu. Papryki doniczkowe mają zazwyczaj ok. pół metra wysokości. Wybierając doniczkę, warto wziąć zatem taką o pojemności ok. 10 litrów lub odrobinę mniejszą.

Nie wyrzucaj nasion papryki-

Nie wyrzucaj nasion papryki- Pyszności; Foto: Canva

Właściwości papryki

Papryka czerwona jest bardzo dobrym źródłem antyoksydantów mających prozdrowotny wpływ na organizm człowieka, m.in. witaminy C. w papryce znajdziemy też witaminę E, prowitaminę A oraz witaminy z grupy B. Oprócz witamin i minerałów, papryka zawiera polifenole, którym przypisuje się właściwości profilaktyczne chorób nowotworowych.

Jeśli chcesz wykorzystać paprykę w kuchni, to przygotuj faszerowane papryki z mięsem. Dokładny sposób przygotowania znajdziesz na naszym kanale YouTube:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×