Nie wyrzucaj tych resztek, inaczej popełnisz spory błąd. Ich zastosowania są genialne

Gdy przygotowujemy posiłki, często wiele elementów ląduje w koszu. Od niedawna bardzo mocno podkreśla się fakt, że dbanie o planetę to również niemarnowanie jedzenia. Kuchnia zero-waste zaczyna coraz bardziej królować w naszych domach. Przychodzimy więc z propozycją tego, jak wykorzystać resztki z jedzenia w naszej kuchni.

Pierwszą rzeczą, która nasuwa się nam na myśl to obierki z warzyw i owoców. Jabłka to owoce, które królują w kuchni polskiej, skórki po nich możemy wysuszyć i dodać je do jesiennej herbaty. Obierki z pomidorów można z kolei wysuszyć i potem przygotować z nich przyprawę do makaronu z dodatkiem oliwy.  Jest jeszcze wiele innych produktów, które mają ciekawe zastosowania- sprawdźmy!

Obierania jabłka-Pyszności; Foto: Canva

Liście rzodkiewki — Resztki w kuchni

Głowna różowa część rzodkiewki zjadana jest z ogromną chęcią. Nie ma co się temu dziwić, przecież smakuje wyśmienicie. Co jednak z resztą warzywa? Zielone liście często trafiają do śmietnika. Nie tym razem. Warto zrobić z nich pesto. Możesz połączyć je z innymi liśćmi np. marchewki. Dobrze skomponować je z oliwą z oliwek, pietruszką i ziołami oraz czosnkiem.

Resztki w kuchni

Skórka od banana-Pyszności; Foto: Canva

Skórki od bananów

Skórka od bananów to skarbnica witamin i składników mineralnych. Jednym ze sposobów jej wykorzystania jest mycie zębów. Proponuje się, żeby użyć skórki banan przez 2 minuty i w szybki i naturalny sposób uzyskać biały uśmiech. Czy ktoś próbował tego sposobu? Inną alternatywą dla skórki z banan jest czyszczenie roślin z kurzu, aby błyszczały. Wystarczy, że przetrzemy nią liście.

Pieczywo – Pyszności; Foto: Pixabay.com

Czerstwy chleb

Czerstwy chleb to dość częsty widok w domu. Uczono nas, że chleba mimo wszystko się nie wyrzuca. Niestety zdarza się okazjonalnie, że ląduje go w koszu. Najprostszy sposób, aby jednak go wykorzystać to zrobienie grzanek czosnkowych do zupy lub sałatki. Wystarczy, że pokroisz chleb w kostkę, obsypiesz granulowanym czosnkiem i polejesz oliwą. Całość podpraż na patelni przez kilka minut.

Jeśli szukasz więcej inspiracji na potrawy z cukinią- zerknij na nasz kanał na YouTube. To danie idealnie sprawdzi się na jesienne wieczory.

 

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×