PrzepisNiebiańsko pyszny migdałowiec bez pieczenia z przepisu siostry Anastazji

Niebiańsko pyszny migdałowiec bez pieczenia z przepisu siostry Anastazji

Migdałowiec- Pyszności
Migdałowiec- Pyszności
Ewa
19.09.2022 13:21, aktualizacja: 16.10.2023 10:10

Proste i pyszne ciasto bez pieczenia na krakersach i herbatnikach. Migdałowiec z przepisu uwielbianej siostry Anastazji pokochasz od pierwszego kęsa. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, a warstwowe ciasto błyskawicznie znika z talerzy.

Ciasto siostry Anastazji

Siostra Anastazja od lat z powodzeniem wydaje książki z przepisami oraz dzieli się nimi w sieci. Są one proste, z dostępnych składników i przede wszystkim- naprawdę smaczne. Na szczególną uwagę zasługują słodkości. Dziś postanowiliśmy przetestować w naszej kuchni przepis na migdałowiec bez pieczenia. Masa budyniowa i krówkowa przekładana herbatnikami i solonymi krakersami to połączenie, które pokochaliśmy od pierwszego kęsa.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Migdałowiec bez pieczenia

Składniki:

Masa:

1,5 szklanki mleka

1 szklanka mąki pszennej

1 budyń śmietankowy

1 jajko

1 łyżka mąki ziemniaczanej

650 ml mleka

200 g masła

3/4 szklanki cukru

1 opakowanie herbatników

1 opakowanie krakersów

1 puszka masy krówkowej

500 ml śmietanki 30%

4 łyżki cukru pudru

100 g płatków migdałowych

Sposób przygotowanie:

Mleko (1,5 szklanki) wlej do garnka i wymieszaj razem z budyniem śmietankowym, cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną i pszenną oraz jajkiem. Ustaw garnek na palniku i podgrzej w nim 650 ml mleka. Następnie dodaj masło i rozpuść. Wlej przygotowaną masę z mąką oraz budyniem i gotuj całość, aż krem zgęstnieje. Odstaw masę budyniową do wystudzenia.

Migdałowiec- Pyszności
Migdałowiec- Pyszności

Prostokątną blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Ułóż warstwę z herbatników i rozprowadź na niej część kremu budyniowego.

Migdałowiec- Pyszności
Migdałowiec- Pyszności

Następnie wyłóż warstwę solonych krakersów i przykryj ją masą krówkową. Jeśli chcesz, żeby masa łatwiej się rozprowadzała- wstaw wcześniej puszkę na chwilę do gorącej wody. Na górze ponownie ułóż warstwę krakersową.

Migdałowiec- Pyszności
Migdałowiec- Pyszności

W misce ubij śmietankę 30% wraz z cukrem pudrem. Bitą śmietanę wyłóż na krakersy i równomiernie rozprowadź. Posyp całość płatkami migdałów. Możesz je wcześniej podprażyć na suchej patelni, aby uzyskały więcej aromatu i smaku.

Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 3 godziny.

Migdałowiec- Pyszności
Migdałowiec- Pyszności

Po tym czasie nasze ciasto jest już gotowe. Herbatniki i krakersy pod wpływem masy staną się miękkie i z łatwością je pokroisz.

Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także