PrzepisWyrabiam masę i przeciskam przez cedzak wprost do wrzątku. Specjał z zachodu deklasuje kultowe szare kluski

Wyrabiam masę i przeciskam przez cedzak wprost do wrzątku. Specjał z zachodu deklasuje kultowe szare kluski

Niemieckie szpecle - jeszcze pyszniejsze niż szare kluski - Pyszności; Foto: Canva.com
Niemieckie szpecle - jeszcze pyszniejsze niż szare kluski - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
10.09.2022 15:51, aktualizacja: 20.03.2024 11:12

Niemieckie szpecle to rewelacyjne kluski kładzione. Proces ich wykonania jest wyjątkowo prosty. W związku z tym świetnie sprawdzą się jako szybki i smaczny obiad. Potrawę podaje się z dodatkiem kiełbasy, duszonej cebuli lub kiszonej kapusty. Jeśli masz ochotę na ten wyjątkowy niemiecki specjał - poniżej podajemy sprawdzony przepis.

Szpecle to świetny pomysł na tani i smaczny obiad. Aby przygotować tę potrawę potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników. Poza tym niemieckie kluski kładzione zasmakują całej twojej rodzinie. W związku z tym nie zwlekaj - zrób je jeszcze dzisiaj!

Niemieckie kluski kładzione

Szpecle - Pyszności; Foto: Canva.com
Szpecle - Pyszności; Foto: Canva.com

Szpecle powstają na bazie mąki, jajka, mleka oraz wody. Niektórzy dodają do nich również takie przyprawy jak gałka muszkatołowa, czy biały pieprz. Składniki te nadają potrawie wyrazistego charakteru. 

Niemieckie kluski kładzione zazwyczaj spożywamy jako samodzielne danie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by podawać je jako dodatek do dań mięsnych. Szpecle wspaniale smakują posypane startym żółtym serem, czy polane pysznym sosem grzybowym.

Szpecle

Gotowanie szpecli - Pyszności; Foto: Canva.com
Gotowanie szpecli - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki:

        
  • 500 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 200 ml mleka
  • 250 ml wody
  • szczypta soli
  • ewentualnie szczypta zmielonego pieprzu białego i gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie mieszam ze sobą. Powinno powstać ciasto o jednolitej konsystencji. Następnie do dużego garnka wlewam wodę. Dodaję do niej jedną łyżeczkę soli oraz ok. 2 łyżki oleju.

Formuję kluski za pomocą specjalnej prasy do szpecli lub durszlaka. Kluski wyciskam bezpośrednio do gotującej się wody. W trakcie gotowania szpecli, należy je co jakiś czas mieszać. W przeciwnym razie kluski mogą się posklejać.

Kluski gotuję około 5 - 8 minut, a następnie wyjmuję je za pomocą łyżki cedzakowej. Ugotowane szpecle podaję z duszoną cebulą, skwarkami, czy startym serem żółtym. Danie równie dobrze smakuje polane pysznym sosem. Jeśli chcesz, przed podaniem możesz kluseczki także podsmażyć na maśle.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ziemniaczane gratin w słoiku krok po kroku. To niezawodny pomysł na oryginalny obiad.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także