Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu podczas smażenia cebuli? Zdaj się na tanie, sprawdzone metody

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu cebuli - Pyszności; Foto: Canva.com

Nieprzyjemny zapach cebuli często towarzyszy nam podczas przygotowywania potraw z jej udziałem. Intensywny aromat tego warzywa niekiedy przemieszcza się z kuchni do innych pokoi. W konsekwencji po ugotowaniu posiłku zdarza się, że musimy wietrzyć cały dom. Jak w takim razie temu zaradzić? Okazuje się, że jest na to kilka prostych sposobów.  

Cebula uniwersalny dodatek wielu dań

intensywny zapach cebuli

Cebula – Pyszności; Foto: Canva.com

Cebula to wyjątkowo zdrowe warzywo. Stanowi bogate źródło witamin z grupy B, C, E, A, K. Poza tym znajdziemy w niej również cenne sole mineralne, takie jak siarka, magnez, cynk, czy żelazo. Dodatkowo cebula obniża ciśnienia krwi, a także wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Oprócz swoich wspaniałych walorów zdrowotnych, odznacza się ona również wyjątkowym smakiem. W związku z tym często stanowi składnik wielu potraw. Niestety podczas krojenia cebuli, musimy mierzyć się z wyjątkowo intensywnym zapachem. Nie każdy z nas jest jego fanem. Jak możemy pozbyć się tego nieprzyjemnego aromatu?

Intensywny zapach cebuli – jak się go pozbyć?

Poniżej podajemy kilka prostych sposobów, dzięki którym pozbędziesz się intensywnego zapachu cebuli. Od teraz krojenie tego warzywa będzie o wiele przyjemniejsze i łatwiejsze!

  • Sól

Sól – Pyszności; Foto: Pixabay.com

Sól pomoże ci pozbyć się nieprzyjemnego zapachu cebuli. Przed krojeniem należy wykonać jedną, prostą czynność – obtoczyć warzywo w soli. Następnie odstaw je na około 10 – 15 minut. Po tym czasie usuń nadmiar przyprawy.

  • Zimna woda i kostki lodu
zapach cebuli

Woda z lodem – Pyszności

Lodowata woda również pomoże usunąć nieprzyjemny aromat cebuli. Wystarczy, że obraną cebulę wrzucisz do zimnej wody z kilkoma kostkami lodu. Następnie odstaw całość na około 10 minut. Po tym czasie przystąp do dalszej obróbki warzywa.

  • Ocet lub sok z cytryny

Wyciskanie cytryny – Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że na usunięcie nieprzyjemnego zapachu cebuli równie skutecznie działa ocet lub sok z cytryny. Wystarczy, że skropisz warzywo jednym z tych dwóch składników. Jest to wyjątkowo prosty, ale również dobry sposób.

 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną z szynką i serem krok po kroku.

 

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×