PoradyJak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu podczas smażenia cebuli? Zdaj się na tanie, sprawdzone metody

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu podczas smażenia cebuli? Zdaj się na tanie, sprawdzone metody

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu cebuli - Pyszności; Foto: Canva.com
Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu cebuli - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
22.08.2022 18:12

Nieprzyjemny zapach cebuli często towarzyszy nam podczas przygotowywania potraw z jej udziałem. Intensywny aromat tego warzywa niekiedy przemieszcza się z kuchni do innych pokoi. W konsekwencji po ugotowaniu posiłku zdarza się, że musimy wietrzyć cały dom. Jak w takim razie temu zaradzić? Okazuje się, że jest na to kilka prostych sposobów.  

Cebula uniwersalny dodatek wielu dań

Cebula - Pyszności; Foto: Canva.com
Cebula - Pyszności; Foto: Canva.com

Cebula to wyjątkowo zdrowe warzywo. Stanowi bogate źródło witamin z grupy B, C, E, A, K. Poza tym znajdziemy w niej również cenne sole mineralne, takie jak siarka, magnez, cynk, czy żelazo. Dodatkowo cebula obniża ciśnienia krwi, a także wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Oprócz swoich wspaniałych walorów zdrowotnych, odznacza się ona również wyjątkowym smakiem. W związku z tym często stanowi składnik wielu potraw. Niestety podczas krojenia cebuli, musimy mierzyć się z wyjątkowo intensywnym zapachem. Nie każdy z nas jest jego fanem. Jak możemy pozbyć się tego nieprzyjemnego aromatu?

Intensywny zapach cebuli - jak się go pozbyć?

Poniżej podajemy kilka prostych sposobów, dzięki którym pozbędziesz się intensywnego zapachu cebuli. Od teraz krojenie tego warzywa będzie o wiele przyjemniejsze i łatwiejsze!

  • Sól
Sól - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Sól - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Sól pomoże ci pozbyć się nieprzyjemnego zapachu cebuli. Przed krojeniem należy wykonać jedną, prostą czynność - obtoczyć warzywo w soli. Następnie odstaw je na około 10 - 15 minut. Po tym czasie usuń nadmiar przyprawy.

  • Zimna woda i kostki lodu
Obraz

Lodowata woda również pomoże usunąć nieprzyjemny aromat cebuli. Wystarczy, że obraną cebulę wrzucisz do zimnej wody z kilkoma kostkami lodu. Następnie odstaw całość na około 10 minut. Po tym czasie przystąp do dalszej obróbki warzywa.

  • Ocet lub sok z cytryny
Wyciskanie cytryny - Pyszności; Foto: Canva.com
Wyciskanie cytryny - Pyszności; Foto: Canva.com

Okazuje się, że na usunięcie nieprzyjemnego zapachu cebuli równie skutecznie działa ocet lub sok z cytryny. Wystarczy, że skropisz warzywo jednym z tych dwóch składników. Jest to wyjątkowo prosty, ale również dobry sposób.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zapiekankę ziemniaczaną z szynką i serem krok po kroku.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także