Niesamowite triki z masłem, które odmienią Twoje życie. Ułatwią i przyśpieszą codzienne gotowanie

Triki z masłem nie tylko zaskoczą Twoich bliskich, ale będą również  przydatne w kuchni. Co zrobić, żeby masło było miękkie i jak efektownie zaserwować steki na obiad?

Masło to jeden z obowiązkowych elementów w naszej kuchni. Często dodajemy go do dań, używamy do pieczenia lub po prostu smarujemy nim kanapki. Przygotowaliśmy dzisiaj dla Ciebie kilka zaskakujących trików z masłem, które nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności. Z pewnością niejednokrotnie przydadzą Ci się w Twojej kuchni.

Obejrzyj wszystkie triki na naszym kanale YouTube:

#1 Triki z masłem do steków

Jeśli chcesz w efektowny sposób zaserwować steki- zapomnij o zwykłym maśle ziołowym. Miękkie masło rozprowadź w foremkach tak, aby powstały połówki kul. Następnie wstaw do lodówki, żeby dobrze stężały. Po tym czasie wypełnij dolną połowę posiekaną natką pietruszki, pieprzem oraz solą i przykryj drugą połówką masła. Połóż na gorącym steku i obserwuj, jak maślana kula roztapia się, odkrywając swoje wnętrze.

Masło do steków- Pyszności

#2 Szalona świeczka

Kolejny pomysł to patent dla prawdziwych fanatyków masła. W plastikowym kubeczku zrób otwór (na dnie) i przeciągnij kawałek sznurka. Zabezpiecz dno taśmą izolacyjną i wlej roztopione masło. Przy pomocy spinacza zabezpiecz sznurek i odstaw do lodówki.

Triki z masłem- Pyszności

Triki z masłem- Pyszności

Kiedy masło już dobrze stężeje usuń kubeczek. Maślana świeczka sprawdzi się podczas wieczoru ze znajomymi. Pod wpływem temperatury masło topi się i możesz maczać w nim np. kawałki świeżego pieczywa.

Świeczka z masła- Pyszności

Świeczka z masła- Pyszności

#3 Masło do ciasta

W przepisach często pojawia się informacja o posiekaniu masła lub użyciu już miękkiego.  Jest na to jeszcze lepszy sposób, dzięki czemu szybciej i bez większego wysiłku wyrobisz ciasto. Twarde masło możesz zetrzeć na tarce.

Masło na tarce- Pyszności

#4 Triki z masłem- co zrobić, żeby było miękkie

Na pewno nie raz zdarzyło Ci się zapomnieć o wyjęciu masła z lodówki. Rozsmarowanie twardej kostki na kanapce zdecydowanie nie należy do najłatwiejszych i najprzyjemniejszych zadań. Mamy jednak na to sposób. Wlej do szklanki gorącą wodę. Następnie ułóż na środku małego talerza kawałek masła. Wylej wodę i osusz szklankę, a następnie umieść ją bezpośrednio na maśle (jak na zdjęciu powyżej). Podwyższona temperatura szklanki przyśpieszy proces zmiękczenia masła.

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×