Niepokojące zachowanie Polaków w restauracjach. Przedsiębiorcy są przerażeni

Polacy zaczęli robić to w restauracjach, właściciele knajp się nie spodziewali - Pyszności; Foto: Canva.com

Okres wakacyjny często spędzamy w górach, czy nad morzem. W tym roku wielu turystów odwiedziło Zakopane. Niestety właściciele restauracji nie odczuwają tego, aż tak bardzo. Okazuje się, że coraz więcej Polaków zaczęło dzielić się posiłkami w restauracjach. W konsekwencji utarg od stolika jest mniejszy, niż przewidywano.

Wakacje 2022

Turyści – Pyszności; Foto: Canva.com

W lipcu wyjątkowo dużo turystów odpoczywało w Zakopanem. Na początku wakacji deszczowa pogoda nie sprzyjała licznym przyjazdom w góry. Jednak w kolejnych dniach słońce i wysoka temperatura zachęciły turystów do spędzenia wolnego czasu w Zakopanem.

Pojawiły się również kolejne rezerwacje na sierpień. Okazuje się, że obłożenie wynosi około 80%. Właściciele hoteli są bardzo zadowoleni z tak dużego ruchu turystycznego.

Hotelarze i operatorzy turystyczni spod Tatr są bardzo zadowoleni z frekwencji turystycznej w lipcu, chociaż trzeba przyznać, że sezon wakacyjny rozkręcał się dłużej niż zazwyczaj. Również w poprzednich latach sam początek wakacji, czyli pierwsze tygodnie cieszyły się mniejszym zainteresowaniem niż późniejsze turnusy. Tak też było i w tym roku – powiedział Karol Wagner z Tatrzańskiej Izby Gospodarczej w rozmowie z PAP.

Dzielenie się posiłkami w restauracjach

jedzenie w restauracjach

Restauracja – Pyszności; Foto: Canva.com

Niestety restauratorzy nie podzielają entuzjazmu hotelarzy. Zauważyli, że coraz więcej osób dzieli się posiłkami. W konsekwencji zamawiają mniej, a co za tym idzie – mniej płacą. Utargi od stolika są mniejsze niż w poprzednich latach. Dodatkowo dochodzą wyższe koszty za m.in. energię, czy zaopatrzenie.

Dosyć czytelnie spadł średni rachunek per capita, czyli z każdego stolika restauratorzy notują mniejsze utargi w porównaniu z latami poprzednimi – podkreślił Karol Wagner

Oprócz tego Karol Wagner zaznaczył, że w poprzednich latach klienci hojniej wydawali pieniądze na jedzenie w restauracjach. Poza tym nie dzielili się posiłkami tak często, jak obecnie.

Teraz takie zamówienia są standardem. W gastronomii kluczem nie jest obłożenie stolików, a średni utarg od stolika. – podkreślił Karol Wagner

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować domowe pierogi ukraińskie krok po kroku. Potrawa wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Niebo w gębie!

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×