Anna Lewandowska robi niewiarygodnie pyszny jabłecznik. Wyróżnia się ważnym szczegółem
Jesień to ta pora roku, kiedy pieczemy najwięcej ciast. Są one rozmaite, a ich kluczowym składnikiem są bez wątpienia sezonowe owoce, które możemy właśnie wtedy zakupić. I nie ma co się dziwić, że większość z nas decyduje się na jabłecznik. Poznajmy przepis na to niewiarygodnie pyszne ciasto od Anny Lewandowskiej i to bez grama mąki pszennej.
Jabłecznik od Anny Lewandowskiej - w czym tkwi jego wyjątkowość?
Ta wersja przepisu będzie idealną opcją dla tych osób, które trzymają się zdrowej diety i nie chcą marnować jedzenia. Jeśli pozostało Ci sporo ryżu z obiadu z poprzedniego dnia, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Jabłecznik może być pyszny, nawet bez użycia mąki pszennej. Warto podkreślić, że do jego przygotowania zostaną użyte tylko i wyłącznie zdrowe składniki. Możemy Cię zapewnić, że mu się nie oprzesz.
Warto w tym miejscu podkreślić, że do tradycyjnego jabłecznika używa się nieco inne składniki. Najczęściej jest to mąka, skrobia ziemniaczana, a także cukier biały, czy kasza manna. Przygotowanie ciasta, zgodnie z recepturą Anny Lewandowskiej, jest też o wiele prostsze. Zajmuje też zdecydowanie mniej czasu, niż w standardowej wersji jabłecznika. I co najważniejsze - nie zawiera w sobie glutenu.
Jak przygotować ten idealny jabłecznik?
Przygotowując jabłecznik, wiedz, że jest on banalnie prosty. Jeśli lubisz zdrową żywność, to większość z tych składników na pewno masz w swojej kuchni. Dodatkowo, potrzebne będą jeszcze chęci i odpowiednie nastawienie - bez nich, żadne ciasto się nie uda. Efekt? Będzie warty grzechu, by skosztować kolejne kawałki tego ciasta!
Składniki:
- 2 pełne szklanki ugotowanego ryżu basmanti
- pół szklanki cukru kokosowego
- 4 większe jabłka
- około 100 ml jogurtu roślinnego
- 4 jajka
- łyżeczka wanilii
- nieco ponad pół szklanki mąki ryżowej
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki masła klarowanego ghee.
Sposób przygotowania:
Przepis jest łatwy i szybki. Samo przygotowanie ciasta zajmie Ci maksymalnie kilkanaście minut. Rozpoczynamy od ugotowania ryżu. Kiedy przestygnie, łączymy go ze wszystkimi składnikami, z wyjątkiem jabłek. Dokładnie miksujemy je w robocie kuchennym, najlepiej na średnich obrotach. W międzyczasie, dobrze jest obrać jabłka i i pokroić je w kostkę. Nasza masa na jabłecznik jest już prawie gotowa. Dodajemy do niej jeszcze pokrojone jabłka i całość przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.
A co powiesz na błyskawiczne ciasto z jabłkami i orzechami? Koniecznie zobacz film na naszym kanale: