PoradyNie przejmuj się, gdy zostaną Ci niewykorzystane białka. Ten sposób na ich użycie Ci się spodoba

Nie przejmuj się, gdy zostaną Ci niewykorzystane białka. Ten sposób na ich użycie Ci się spodoba

Niewykorzystane białka jak - Pyszności; Foto Canva.com
Niewykorzystane białka jak - Pyszności; Foto Canva.com
08.01.2023 18:37, aktualizacja: 09.10.2023 14:45

Przepisy wielu pysznych ciast opierają się w dużej mierze na wykorzystaniu żółtek. Najczęściej jest ich kilka, więc w takim przypadku najczęściej pozostają niewykorzystane białka jaj. Na szczęście, możemy je wykorzystać na kilka praktycznych sposobów.

Niewykorzystane białka jaj - jak je przechowywać i co z nich zrobić?

Z jajkami do pieczenia, bardzo często jest tak, że dajemy je w całości lub też rozdzielamy, dodając żółtka. W tej sytuacji, bardzo często pozostaje nam dość spora ilość białek. Nie jesteśmy w stanie wykorzystać ich od razu, dlatego ważne jest ich odpowiednie przechowywanie i wykorzystanie np. następnego dnia. Jak przechowywać niewykorzystane białka jaj? Dobrze będzie je trzymać w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce. Pamiętaj, że można to zrobić nawet przez dwa miesiące. Taki słoik z białkami można również zamrozić.

Oddzielanie żółtka od białka - Pyszności; Foto: Canva.com
Oddzielanie żółtka od białka - Pyszności; Foto: Canva.com

Co zrobić z niewykorzystanych białek jaj?

Możliwości jest kilka, ale my postanowiliśmy zaprezentować dwa najpopularniejsze naszym zdaniem rozwiązania. Nie zajmują zbyt dużo czasu, a niewykorzystane białka jaj znajdą odpowiednie zastosowanie.

Bezy

Najpopularniejszym sposobem wykorzystania białek z jajek jest przygotowanie bezy. W tym przypadku potrzebne nam będą 4 białka w temperaturze pokojowej i 240 g drobnego cukru. Białka przekładamy do czystej miski i zaczynamy ich ubijanie. Trzeba robić to umiejętnie, aby nie przebić piany. Gdy zacznie robić się sztywna, to stopniowo dodajemy cukier i ciągle miksujemy. Gdy piana zupełnie sztywna i błyszcząca, to znak, że jest gotowa. Teraz przekładamy ją do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe porcje na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Bezy - Pyszności; Foto Canva.com
Bezy - Pyszności; Foto Canva.com

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 100 stopni Celsjusza i pieczemy je przez 45 minut - do godziny. Należy je uważnie obserwować - po upieczeniu powinny pozostać białe. Wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy bezy jeszcze przez chwilę w środku. Przekładamy je do zamykanego pojemnika.

Smaczne kokosanki

Jeśli pozostały Ci niewykorzystane białka jaj, to możesz z nich przygotować smaczne kokosanki. Potrzebne tu będą 3 białka, 2 łyżki bułki tartej i po 150 g cukru i wiórków kokosowych. Zasada przygotowania jest tu podobna, jak w przypadku bez. Ubijamy pianę i gdy będzie gotowa, to dodajemy do niej wiórki i bułkę tartą. Delikatnie mieszamy. Kokosanki wykładamy łyżeczką na blachę z papierem do pieczenia, formując dowolny kształt i wielkość. Pieczemy przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza.

Jeśli szukasz inspiracji na pyszne desery, to z pewnością zainteresuje Cię przepis na galaretkowy deser w pucharku z herbatnikami. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także