Niezwykłe ogórki konserwowe według siostry Anastazji – przepis kochany przez wszystkich

Nic nie smakuje lepiej niż własnoręcznie przygotowane przetwory. Szczególnym uwielbieniem u nas cieszą się ogórki konserwowe, kiszone i małosolne. Jak zrobić idealne ogórki konserwowe? To pytanie pojawia się bardzo często, dlatego przygotowaliśmy niezawodne przepisy siostry Anastazji, dzięki którym przygotujesz najsmaczniejsze ogórki konserwowe w kilku wersjach. Oto nasze sprawdzone sposoby.

Przygotowanie ogórków konserwowych to nic trudnego. Oto pierwszy przepis na te warzywa w łagodnej zalewie.

Ogórki konserwowe łagodne

Składniki:

  • ogórki – małe
  • marchewka
  • koper
  • czosnek
  • cebula
  • ziarna gorczycy
  • ziarna ziela angielskiego
  • liście laurowe

Zalewa:

  • ½ szklanki octu 10%
  • 4 szklanki wody
  • 5-6 łyżek cukru kryształu
  • 2 płaskie łyżki soli

Sposób przygotowania ogórków w łagodnej zalewie:

Dokładnie umyj i oczyść małe ogórki. Następnie umieść je w słoiku. Dodaj koper, liść laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego. Dodatkowo umieść cebule, ząbek czosnku, kilka ziaren gorczycy i pokrojoną marchewkę, najlepiej w plasterki. Przygotuj zalewę z podanych składników, zagotuj i przestudź. Ważne by zalewa była zimna, gdy zalewamy ogórki. Zakręć szczelnie i gotować słoiki do momentu zmiany barwy ogórków.

Ogórki konserwowe według siostry Anastazji

Ogórki konserwowe według siostry Anastazji-Pyszności; Foto:Canva

Ogórki konserwowe ostre

Składniki

  • ogórki – małe
  • strąki świeżej papryki ostrej
  • czosnek
  • ziarna ziela angielskiego
  • liście laurowe

Zalewa:

  • 1½ szklanki octu 10%
  • 2 szklanki wody
  • 20 dag cukru
  • 2 płaskie łyżki soli

Sposób przygotowania ogórków w ostrej zalewie

Dokładnie umyj i oczyść małe ogórki oraz paprykę. Następnie umieść je w słoiku. Do każdego ze słoików włóż 1 liść laurowy, 3-4 ziela angielskie, 2 ząbki czosnku i strąki świeżej ostrej papryki. Następnie z podanych produktów przygotuj zalewę. Gotuj wszystkie składniki w garnku i zalej gorącą zalew warzywa w słoikach. Zakręć dokładnie i pasteryzuje przez około 10-15 minut.

Ogórki konserwowe według siostry Anastazji

Ogórki konserwowe według siostry Anastazji -Pyszności; Foto:Canva

Ogórki konserwowe w zalewie curry

Składniki

  • ogórki – dowolna liczba
  • łodygi zielonego selera
  • ziarna gorczycy
  • cebula

Składniki – zalewa

  • 3 szklanki wody
  • ½ szklanki octu 10%
  • 25 dag cukru kryształu
  • ½ łyżki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy curry

Sposób przygotowania ogórków w zalewie curry

Ogórki dokładnie oczyść i obierz. Następnie pokrój wzdłuż lub nawet na 4 części. Na dno każdego słoika włóż kawałek łodygi selera, kilka ziaren gorczycy oraz plasterek obranej cebuli i napełnij słoiki ogórkami. Przygotuj zalewę z podanych składników, zagotuj i gorącą zalej ogórki w słoikach. Zakręć szczelnie i pasteryzuj przez ok. 3 min.

Oprócz ogórków, możesz jeszcze przygotować pyszną surówkę z marchewki w zalewie, oto nasz przepis:


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×