Nigdy nie podgrzewaj tych produktów w mikrofali. Skutki mogą być opłakane.

Mikrofala to praktyczne urządzenie do podgrzewania jedzenia. Niestety nie nadaje się ona do wszystkich produktów. Jakich produktów nie podgrzewać w mikrofali – podajemy pełną listę.

Mikrofala – praktyczne urządzenie kuchenne

commons.wikimedia.org

Kuchenka mikrofalowa to praktyczne urządzenie, które prawie każdy ma w swojej kuchni. Dzięki niej możemy szybko podgrzać obiad, czy rozmrozić warzywa. Oprócz tego mikrofala ma wiele różnych funkcji takich jak grillowanie, gotowanie czy nawet pieczenie.

Niestety okazuje się, że niektórych produktów nie powinniśmy podgrzewać w mikrofali. W przeciwnym razie narazimy siebie na poważne szkody!

Jakich produktów nie podgrzewać w mikrofali?

  • Suszone owoce

pixabay.com

Jeśli z jakiegoś powodu postanowisz podgrzać suszone owoce, to wiedz, że nic dobrego z tego nie wyjdzie. Produkty te wybuchną w mikrofalówce. Nie tylko zmarnujesz owoce, ale również będziesz musiał porządnie wyczyścić mikrofalę.

  • Naleśniki

błyskawiczne jabłkowe naleśniki z dodatkami

Podgrzane naleśniki z mikrofali nie będą już tak smaczne, jak były przedtem. Przede wszystkim zmieni się ich konsystencja i staną się gumowe.

  • Papryczki chili
Jakich produktów nie podgrzewać w mikrofali?

Hans / Pixabay

Nie powinno się podgrzewać w mikrofali papryczek chili. Jest to związane z obecnością w tym produkcie dużej ilości kapsaicyny. Jest to substancja odpowiedzialna za ostry smak papryczki chili.

Podczas podgrzewania papryczki, kapsaicyna ulatnia się na zewnątrz produktu. W ten sposób, otwierając mikrofale, narażamy swoje oczy i gardło na działanie ostrych oparów.

  • Jajko
Jakich produktów nie podgrzewać w mikrofali?

pixabay

Jajko to bardzo delikatny produkt, którego nie polecamy podgrzewać w mikrofali. Podgrzewane jajko może po prostu wybuchnąć.

  • Świeże owoce

Świeże owoce, a szczególnie te, które zawierają duże ilości wody, nie powinny być podgrzewane w mikrofali. Tak jak w przypadku suchych owoców i jajka – wybuchną.

Pamiętaj, że każda taka sytuacja może łatwo doprowadzić do poparzeń skóry. W związku z tym zwracaj uwagę na to, co wstawiasz do mikrofali.

Jakich produktów nie podgrzewać w mikrofali? – opakowania

Warto wiedzieć również, w czym nie podgrzewać produktów. Do takich przedmiotów należą między innymi metalowe pojemniki, folia aluminiowa, pozłacane naczynia, czy styropian. Podgrzewanie takich rzeczy nie tylko może doprowadzić do pożaru, ale także do wydzielania się toksycznych dla zdrowia oparów!


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×