PrzepisNigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Możesz przyrządzić w nich prawdziwe cuda

Nigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Możesz przyrządzić w nich prawdziwe cuda

Rzodkiewki - Pyszności - Fot. Adobe Stock
Rzodkiewki - Pyszności - Fot. Adobe Stock
Paulina
02.05.2023 20:03

Rzodkiewka to nie tylko korzeń – liście rzodkiewki też są jadalne i bardzo smaczne, a przy tym bogate w witaminy i składniki mineralne. Można z nich przygotować naprawdę pyszne dania i dodatki. Oto kilka propozycji.

Świeże rzodkiewki są świetnym urozmaiceniem nie tylko wielu potraw, kanapek, ale również wzbogacają dietę licznymi składnikami mineralnymi oraz witaminami. Chrupiące, ostre w smaku są niezawodną przegryzką, zwłaszcza na te upalne dni, które nadchodzą wielkimi krokami. Korzeń tego warzywa cieczy się dużym zainteresowaniem, natomiast liście zazwyczaj lądują w śmietniku. Niepotrzebnie! Zrób z nich pesto. 

Adobe Stock
Adobe Stock

Liście rzodkiewki - zrób z nich pesto!

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka pestek dyni lub orzechy nerkowca
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki tartego twardego sera np. parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Liście rzodkiewki dokładnie umyj i osusz. Pestki dyni lub orzechy umieść w misce razem z zieleniną. Do zblendowania możesz użyć malaksera, sprawdzi się także blender ręczny. Dodaj czosnek, ser, przyprawy i sok z cytryny.
  2. Miksuj do momentu dokładnego rozdrobnienia i połączenia składników. Jeśli konsystencja pesto z liści rzodkiewki jest zbyt gęsta, dodaj więcej oliwy.
  3. Przełóż pesto z liści rzodkiewki do słoika i zalej oliwą tak, aby pesto nie wystawało ponad powierzchnię tłuszczu. Przechowuje w lodówce.

Smoothie z liśćmi rzodkiewki

Składniki:

  • 1/2 pęczku rzodkiewki
  • 1 banan
  • 1 garść szpinaku
  • 300 ml wody
  • 1 kiwi

Sposób przygotowania: 

  1. Liście rzodkiewki dokładnie umyj i osusz. Umieść w wysokim naczyniu, dodaj banan, szpinak i obrane kiwi.
  2. Wszystko zalej wodą i zblenduj. Możesz użyć wyciskarki.
Obraz

Makaron z zielonym pesto z liści rzodkiewki

Składniki:

  • 100 g makaronu
  • 1/2 pęczka liści rzodkiewki
  • 2 ząbki czosnku
  • garść orzechów
  • szczyptę soli
  • oliwa z oliwek
  • 5 łyżek ciecierzycy
  • świeża bazylia
  • 2 łyżki parmezanu

Sposób przygotowania: 

  1. Makaron należy gotować al dente, czyli tak by był lekko twardawy. Na opakowaniu makaronu na pewno jest podany czas.Listki oderwij i wrzuć do blendera.
  2. Dodaj garść orzechów, 4 listki bazylii, szczyptę soli i 2 ząbki czosnku. Zalej obficie oliwą z oliwek, a następnie wszystko zmiksuj.
  3. Ugotowany makaron przełóż do miski. Wcześniej odlej około 4 łyżek wody spod makaronu.
  4. Dodaj pesto, ciecierzycę np. ze słoika i zacznij mieszać. Dodaj wodę spod makaronu, aby lepiej wszystko wymieszać. Całość posyp serem. Smacznego!

Zobacz nasz film z przepisem na grillowane szparagi:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także