PrzepisO wiele smaczniejsze niż mielone. Pyszne kotlety zrobisz z trzech tanich składników

O wiele smaczniejsze niż mielone. Pyszne kotlety zrobisz z trzech tanich składników

Kotlety z ryżu (Adobe)
Kotlety z ryżu (Adobe)
16.05.2023 17:30

Kuchnia to idealne miejsce na eksperymenty. Jeśli nudzą nam się tradycyjne przepisy, możemy je zmienić lub nieco urozmaicić. Niektóre dania, jak na przykład kotlety z ryżu, mogą na zawsze trafić do naszego menu. Nie uwierzysz, jak łatwo i szybko można je przygotować.

Schabowe i klopsy - to one najczęściej trafiają na stół podczas niedzielnego obiadu. Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich posiłku. Nic dziwnego, zawsze pachną i smakują niesamowicie. Jednak nawet najlepsze dania można czasem zastąpić czymś innym. Kotleciki, o których zaraz przeczytasz, nie mają w sobie mięsa, ale pozostałe składniki sprawią, że pokochasz je od pierwszego kęsa. Więc zaczynamy gotowanie!

Przepis na kotlety z ryżu. Składniki znajdziesz w każdym supermarkecie

Przygotuj:

  • średnią cebulę,
  • dwa woreczki ryżu,
  • 400 g pieczarek,
  • szklankę bułki tartej,
  • 10 jajek,
  • natkę pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Co powiesz na [przepyszne i oryginalne drobiowe roladki?

Jak krok po kroku zrobić ciekawe danie obiadowe?

  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pamiętaj o tym, by wcześniej nieco posolić wodę. Wystudź.
  2. Dziewięć jajek ugotuj na twardo. Włóż je do zimnej wody, gotuj około 10 minut, a następnie wylej wrzątek. Ostudź, a następnie obierz i pokrój na małe kawałki.
  3. Cebulę obierz, a pieczarki opłukaj pod bieżącą woda (jeśli są młode nie musisz ich obierać). Obydwa składniki pokrój w kostkę i podsmażaj przez kilka minut na rozgrzanym tłuszczu.
  4. Jajka, ryż, cebulę z pieczarkami oraz surowe jajko połącz razem z posiekaną natką pietruszki. Dodaj też sól i pieprz. Całość wyrabiaj dłonią do momentu, w którym składniki się połączą.
  5. Zacznij wyrabiać kotlety z ryżu. Obtaczaj je w bułce tartej i smaż na gorącym oleju lub maśle. Po kilku minutach przekręć. Danie powinno mieć złocisty kolor. Możesz zaserwować je z gotowanymi ziemniakami i surówką lub frytkami.
Kotlety z ryżu (Adobe)
Kotlety z ryżu (Adobe)
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także