Obiad z patelni według Tomasz Strzelczyka. Dużo jedzenia, mało zmywania

obiad z patelni - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA oraz Facebook; konto: Tomasz Strzelczyk Oddasz Fartucha YouTube

Tomasz Strzelczyk to naprawdę wszechstronny kucharz. Jego kanał na YouTube jest pełen przepisów na pyszne, aromatyczne dania dla całej rodziny. Obiad z patelni z kiełbasą w roli głównej, który przygotował kucharz, to coś rewelacyjnego.

Długo by wymieniać wszystkie walory obiadu z patelni, który zademonstrował Tomasz Strzelczyk, jeden z najpopularniejszych polskich kucharzy w internecie. Czy jest szybki? Dosłownie ekspresowy. Łatwy w przygotowaniu? Tak, poradzi sobie z nim nawet amator. Smaczny i sycący? Owszem; gwarantujemy, że cała rodzina będzie usatysfakcjonowana i najedzona. Nie ucierpi również twój portfel, bo obiad z patelni według Tomasza Strzelczyka jest absolutnie ekonomiczny. Co więcej, nie będziesz miał dużo sprzątania po gotowaniu, co uznajemy za dodatkowy atut.

obiad z patelni – Pyszności; foto: Canva

Jedyne czego potrzebujesz do stworzenia tego dania to pół kilo ulubionej kiełbasy, ziemniaki i trochę przypraw. Czy z tego można stworzyć coś fajnego? Można – co udowodnił Strzelczyk. Nie będziemy więc przedłużać; oto przepis.

Obiad z patelni według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 500 g kiełbasy
  • 600 g ziemniaków
  • 4 cebule 250 ml bulionu lub rosołu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dużą kostkę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i wrzuć na nią pokrojone kartofle. W tym miejscu Strzelczyk poleca delikatnie posolić ziemniaki. Po tym, jak się zarumienią, przemieszaj je, przykryj i zmniejsz ogień. Kiedy będą się dusiły, masz czas przygotować kolejne składniki.

obiad z patelni – Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Pęta kiełbasy przekrój na pół i wszystkie części ponacinaj. Cebule obierz i pokrój w cienkie pióra.

Podsmażone ziemniaki wyłóż na talerz. Na tę samą patelnię dolej trochę oleju i wrzuć kiełbasę. Kiedy się zarumieni, dodaj do niej pokrojone cebule i obrane, ale nieposiekane ząbki czosnku. Dopraw solą, pieprzem i liśćmi laurowymi. Przemieszaj zawartość patelni i przykryj ją na około 5 minut.

Po tym czasie z powrotem wrzuć na patelnię ziemniaki, podlej bulionem i przykryj. Duś 15 minut. To już wszystko. Twój obiad z patelni jest już gotowy. Smacznego!

Po więcej ciekawych receptur zerknij na nasz kanał na YouTube. Znajdziesz tam między innymi ten przepis.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×