Obiad z patelni według Tomasz Strzelczyka. Dużo jedzenia, mało zmywania

obiad z patelni - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA oraz Facebook; konto: Tomasz Strzelczyk Oddasz Fartucha YouTube
Tomasz Strzelczyk to naprawdę wszechstronny kucharz. Jego kanał na YouTube jest pełen przepisów na pyszne, aromatyczne dania dla całej rodziny. Obiad z patelni z kiełbasą w roli głównej, który przygotował kucharz, to coś rewelacyjnego.
Długo by wymieniać wszystkie walory obiadu z patelni, który zademonstrował Tomasz Strzelczyk, jeden z najpopularniejszych polskich kucharzy w internecie. Czy jest szybki? Dosłownie ekspresowy. Łatwy w przygotowaniu? Tak, poradzi sobie z nim nawet amator. Smaczny i sycący? Owszem; gwarantujemy, że cała rodzina będzie usatysfakcjonowana i najedzona. Nie ucierpi również twój portfel, bo obiad z patelni według Tomasza Strzelczyka jest absolutnie ekonomiczny. Co więcej, nie będziesz miał dużo sprzątania po gotowaniu, co uznajemy za dodatkowy atut.

obiad z patelni – Pyszności; foto: Canva
Jedyne czego potrzebujesz do stworzenia tego dania to pół kilo ulubionej kiełbasy, ziemniaki i trochę przypraw. Czy z tego można stworzyć coś fajnego? Można – co udowodnił Strzelczyk. Nie będziemy więc przedłużać; oto przepis.
Obiad z patelni według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 500 g kiełbasy
- 600 g ziemniaków
- 4 cebule 250 ml bulionu lub rosołu
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dużą kostkę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i wrzuć na nią pokrojone kartofle. W tym miejscu Strzelczyk poleca delikatnie posolić ziemniaki. Po tym, jak się zarumienią, przemieszaj je, przykryj i zmniejsz ogień. Kiedy będą się dusiły, masz czas przygotować kolejne składniki.

obiad z patelni – Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Pęta kiełbasy przekrój na pół i wszystkie części ponacinaj. Cebule obierz i pokrój w cienkie pióra.
Podsmażone ziemniaki wyłóż na talerz. Na tę samą patelnię dolej trochę oleju i wrzuć kiełbasę. Kiedy się zarumieni, dodaj do niej pokrojone cebule i obrane, ale nieposiekane ząbki czosnku. Dopraw solą, pieprzem i liśćmi laurowymi. Przemieszaj zawartość patelni i przykryj ją na około 5 minut.
Po tym czasie z powrotem wrzuć na patelnię ziemniaki, podlej bulionem i przykryj. Duś 15 minut. To już wszystko. Twój obiad z patelni jest już gotowy. Smacznego!
Po więcej ciekawych receptur zerknij na nasz kanał na YouTube. Znajdziesz tam między innymi ten przepis.
Komentarze