Obierasz marchewkę przed jedzeniem? Jedna metoda jest zdecydowanie lepsza

Czy marchewka ze skórką nadaje się do jedzenia? Czy powinniśmy ją obierać? Może wręcz przeciwnie? Chyba jednak częściej spotykamy się, z tym że marchewka jest obierana w naszej kuchni, ale czy jest to konieczne? Odpowiemy na to pytanie.

Obierać warzywa czy nie? Odpowiedź nie zawsze jest jednoznaczna. Jak to wygląda w przypadku marchewki?

Czy marchewka musi być obierana?

Przyjmuje się zasadę, że obieramy owoce i warzywa, których skórka jest niesmaczna. Tak jet w przypadku np. selera, cebuli czy owoców egzotycznych np. pomarańczy. Marchewki nie musimy obierać. Wystarczy ja tylko dobrze umyć. Umyta i nieobrana marchewkę możemy przygotować na wiele sposobów. Zaczynając od tego, że możemy ja zjeść na surowo, gotowaną czy pieczoną. Wszystko zależy od naszych preferencji. Ważne jest to, by jednak zjadać m.in. 400 g warzyw dziennie. Dla niektórych może być to wyzwaniem.

Marchew-Pyszności; Foto: pixabay.com

Marchewka- jak szybko obrać?

Jeśli marchewka ze skórką nam nie smakuje, to obierzmy ją. Do tego możemy użyć obieraczki lub małego nożyka. Jest jeszcze jeden sposób, czyli drucianą gąbką. To jeden z najszybszych sposobów. Pamiętajcie jednak, żeby koniecznie wykorzystać świeży druciak, a nie ten, którym myliście już naczynia. Gąbki do naczyń i kuchenne ścierki są źródłem wielu kuchennych bakterii.

Marchew-Pyszności; Foto: Canva

Właściwości marchewki

Marchewka jest znana przede wszystkim z dużej zawartości beta-karotenu. Ma działanie przeciwutleniające i zawiera mnóstwo witamin. Jedną z głównych jest wit. A. Ma dużą ilość błonnika i składników mineralnych. Bardzo dużo skorzystamy, jeśli będziemy jeść marchew. Warzywo to ma działanie przeciw bakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, a nawet przeciwnowotworowe. Ochranią też nasz układ odpornościowy i układ sercowo-naczyniowy.

Marchew-Pyszności; Foto: Pyszności

Do czego wykorzystać marchew w kuchni?

Tutaj możemy eksperymentować. Marchew możemy dodać do gulaszu, sałatki, ciasta czy mięsa. Zrobimy niej z frytki czy nawet sok. Możemy zjeść ją solo i zabrać w ramach przekąski do pracy. Oprócz tego marchew możemy wykorzystać do zrobienie różnego rodzaju przetworów. Surówka z kiszonej marchewki to idealny pomysł do zimowego obiadu.

Zobacz na naszym kanale przepis na niezawodną surówkę z kiszonej marchewki. Oto prosty przepis przedstawiony krok po kroku.

 

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×