Obłędna zalewa do ogórków bez grama octu. Tak chrupiących i delikatnych ogórków jeszcze nie jadłeś

Wielu z nas przygotowuje domowe przetwory. Kto z nas nie lubi tych pyszności?  Mamy dziś dla was przepisy na sałatki z ogórków na zimę bez octu utrwalone w oleju. Nie tylko są wyjątkowo smaczne w takich formie, ale również zdrowe. Oto nasz sprawdzony sposób, zalewa do ogórków bez octu zachwyca smakiem!

Zalewa do ogórków bez octu:

Składniki:

  • 3 kg świeżych ogórków gruntowych (małe i średniej wielkości)
  • 1 kg pora sałatkowego
  • 2 główki czosnku
  • 10-20 dag świeżego koperku
  • 2 łyżki soli kamiennej bez jodu
  •  3 łyżeczki cukru
  • liście laurowe
  • szklanka oleju słonecznikowego
 zalewa do ogórków bez octu

Ogórki – Pyszności; Foto: Canva.com

Sposób przygotowania:

Do przygotowania tego przetworu wybierz młode ogórki, najlepiej małe egzemplarze, ponieważ nie będą obierane ze skórki. Pokrój je w cienkie plasterki. Następnie dokładnie oczyść pora i posiekaj go. Weź dużą miskę i umieść tam pokrojone warzywa. Dodaj posiekany czosnek, sól i cukier. Całość przykryj i odstaw na minimum godzinę lub najlepiej na noc. Dzięki temu ogórki puszczą sok, a na tym nam zależy. Przed przełożeniem składników sałatki do słoików dodaj do nich szklankę oleju i wszystko wymieszaj. Do każdego słoika wrzucić pół listka laurowego, nałożyć sałatkę z ogórków.

Całość w słoikach lekko ugnieć łyżką i następnie całkowicie przykryj sokiem i olejem. Tak by zalewał, zajmowało ok. 3/4 słoika. Brzegi słoików wytrzyj do sucha, zakręcać je bardzo szczelnie. Następnie przejdź do wekowania. Słoiki umieść w garnku z letnią wodę i podgrzej wszystkie na średnim ogniu. Pamiętaj, by wcześniej je wyparzyć. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz gaz i podgrzewaj jeszcze przez 5 minut. Tak przygotowane weki przechowuj w ciemnym, suchym i zimnym miejscu.

zalewa do ogórków bez octu

Słoiki z przetworami – Pyszności; Foto: Canva.com

Po co wyparza się słoiki?

Zanim jednak zabierzesz się za warzywne sałatki, owocowe dżemy, konfitury, marmolady i soki, musisz wybrać odpowiednie słoiki i dokładnie je wyparzyć. Wyparzanie słoików to bardzo ważny etap podczas produkcji domowych przetworów. W ten sposób pozbywamy się szkodliwych drobnoustrojów i bakterii. Dzięki temu przedłużamy żywotność naszych przetworów.

Jeśli zostały Ci jakieś ogórki, przygotuj naszą pyszną sałatkę:

 

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×