Obowiązkowy składnik ogórków kiszonych według Magdy Gessler, dzięki niemu są chrupiące

Każda gospodyni na swoje sposoby na ogórki kiszone. My dziś przychodzimy z propozycją ogórków kiszonych od Magdy Gessler. Ma ona swoje sprawdzone sposoby i zawsze pamięta o jednym ważnym składniku, który zawsze pojawiał się w przepisach naszych babć. Oto sprawdzony przepis restauratorki.

Składniki na ogórki kiszone (na 2 litrowy słoik)
Zalewa:


- Na 1 litr wody,
- 2 płaskie łyżki soli


Pozostałe składniki:
- 15 sztuk ogórków
- 2 ząbki czosnku przekrojone na pół
- 2 gałązki kopru razem z baldachami
- liść i korzeń chrzanu pokrojony na kawałki
- kilka listków wiśni

Ogórki kiszone w słoiku – Pyszności; Foto: Pixabay.com


Receptura ogórków kiszonych według Magdy Gessler krok po kroku
Umyj wszystkie ogórki. Odetnij ogonki i inne niechciane elementy. Zamocz ogórki w zimnej wodzie i zostaw tak na kilka godzin. Pomocna będzie duża miska. Zagotuj w dużym garnku około 1 litr wody z solą i odstaw do ostygnięcia. Przygotuj słoik o pojemności około 2 litrów. Na początku na dnie umieść liście wiśni, następnie włóż kawałek chrzanu oraz jego liście, 2 ząbki czosnku i gałązki kopru.


Umieść ogórki w słoikach, starając się zrobić to tak, by zostało niewiele wolnego miejsca. Dobrze wybierać do kieszenie małe okazy, wtedy łatwo możemy je ułożyć. Zalej je przestudzoną zalewą, tak aby ogórki nie wystawały. Zakręć, a następnie zostaw na kilka godzin w ciepłe miejsce do góry dnem. Gotowe kiszonki odstaw w suche, ciemne i chłodne miejsce.

Ogórki kiszone- Pyszności


Czemu dodajemy liście wiśni do ogórków?
Dodawanie liści tych drzew i krzewów do kiszenia jest jak najbardziej uzasadnione. Zabieg ten ma na celu sprawienie, by ogórki po kiszeniu były odpowiednio twarde i chrupiące. Każdej gospodyni przy robieniu ogórków na tym zależy. Nikt przecież nie lubi chyba miękkich, rozpadających się w rękach ogórków kiszonych.


Komentarze