Obtocz w nich schabowe i usmaż. Nietypowa panierka hipnotyzuje smakiem

Nietypowe schabowe w panierce z ziemniaków

Nietypowe schabowe w panierce z ziemniaków - Pyszności; Foto: Canva.com, screen z https://www.youtube.com/watch?v=9vmqnhIMYgo

Schabowe z reguły panierujemy w bułce tartej oraz jajku. Okazuje się jednak, że nie są to jedyne składniki, dzięki którym możesz uzyskać smaczną oraz chrupiącą panierkę. Równie dobrze sprawdzą się tutaj także ziemniaki. Jeśli masz ochotę na kultowe danie w nieco innej odsłonie – poniżej podajemy jak wykonać schabowe w panierce z ziemniaków.

Te wyjątkowe kotlety schabowe odznaczają się kruchą i złocistą panierką. Aby wzbogacić smak potrawy, niektórzy dodają również niewielką ilość parmezanu, czy aromatycznych ziół. Gotowe danie podajemy w towarzystwie ulubionej sałatki.

Genialna panierka z ziemniaków

Ziemniaki na talerzu

Ziemniaki na talerzu – Pyszności

Schabowe w panierce z ziemniaków odznaczają się soczystym mięsem oraz delikatną, kruchą panierką. Idealnie sprawdzą się na obiad. Aby je wykonać, wystarczy przygotować schab, ziemniaki, mąkę oraz jajko. Polecamy dodać również parmezan. Poza tym warto wzbogacić mięso w aromatyczne zioła prowansalskie, czosnek, czy majeranek. Dzięki temu nadasz potrawie wspaniałego aromatu.

Kotlety schabowe w panierce z ziemniaków

schabowe w panierce z ziemniaków

Kotlety schabowe – Pyszności

Składniki:

  • 600 g schabu bez kości
  • jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 5 ziemniaków
  • sól i pieprz
  • ewentualnie: tarty parmezan, czosnek

Sposób przygotowania:

Schab pokrój na cztery plastry, a następnie dokładnie rozbij mięso za pomocą tłuczka. Plastry mięsa posyp solą oraz pieprzem. Jeśli chcesz, możesz również obtoczyć je w ulubionych przyprawach np. granulowanym czosnku.

Ziemniaki obierz, a następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Przenieś je do szerokiej miseczki i połącz z jajkiem oraz mąką. Jeśli masz ochotę wzbogacić smak potrawy – dodaj również tarty parmezan. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Plastry mięsa obłóż uprzednio przygotowaną ziemniaczaną masą. Następnie smaż kotlety z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Gotowe danie powinno odznaczać się chrupiącą i złocistą panierką. Schabowe w panierce z ziemniaków podajemy w towarzystwie sałatki i pieczonych ziemniaków.

 

Jeśli masz ochotę na nieco inne, ale równie smaczne danie, które wykonasz na bazie schabu – zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować ruloniki z pieczarkowym farszem krok po kroku. Palce lizać!


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×