Z tym przepisem przygotujesz ocet jabłkowy w mniej niż godzinę. Koniec z jego kupowaniem!

Jeśli śledzisz mnie od dłuższego czasu, doskonale wiesz, że uwielbiam triki i porady, dzięki którym mogę przygotować coś domowej roboty. I o tym będzie dzisiejszy wpis.

Znajdziesz w nim recepturę, dzięki której przygotujesz ocet jabłkowy bez wychodzenia z domu. Proste i genialne jednocześnie!

Składniki:

  • kg jabłek
  • litr wody (letniej i przegotowanej)
  • 5 łyżek cukru (im jabłka są słodsze, tym mniej cukru potrzebujemy)

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz owoce. Następnie podziel jabłka na ćwiartki, usuwając ogonki.
  2. Owoce umieść w dużym słoiku. Do letniej wody dodaj cukier i przelej ją do naczynia.
  3. Na słoiku umieść gazę i zabezpiecz ją przy pomocy gumki recepturki.
  4. Odstaw słoik w ciemne i ciepłe miejsce. Pamiętaj, aby owoce przez cały czas znajdowały się pod powierzchnią wody, a do wnętrza słoika był ciągły dopływ tlenu.
  5. Fermentacja octu może potrwać od 2 do 5 tygodni. To wszystko!

Co myślisz o tym przepisie? Często używasz octu jabłkowego?


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×