Ocet z obierek jabłek – genialny, zdrowy produkt z resztek

Nie wiesz co zrobić z obierkami? Jednym ze sposobów na ich wykorzystanie jest Ocet z obierek jabłek. Na pewno słyszałeś o niesamowitych właściwościach tego produktu. Może warto zrobić go samemu? To nic trudnego, mamy genialny przepis.

Jabłko to jeden z najbardziej popularnych owoców uprawianych w naszym kraju. Nie tylko popularnością mogą pochwalić się te pyszne produkty, ale również cennymi wartościami odżywczymi. Robiąc konfitury z jabłek, obierki, które Ci zostaną, możesz wykorzystać do zrobienia octu.

Ocet z obierek jabłek – jak zrobić?

Obierki pozostałe z obranych jabłek do konfitury układamy w dużym słoiku. Wszystko zalewamy letnią, przegotowaną wodą z dodatkiem cukru ok. 2 pełne łyżki cukru na 1 litr wody. Owoce powinny być całkowicie przykryte roztworem. Słoik przykrywamy gazą lub  ściereczką, którą związujemy za pomocą sznurka lub gumki. Odstawiamy w ciemne, suche i ciepłe miejsce na kilka tygodni. Całkowity proces fermentacji powinien przebiegać w czasie od 2 do 5 tygodni. Ważne by zaglądać do słoika i mieszać co kilka dni. 

Ocet jabłkowy powstaje w procesie naturalnej, dwuetapowej fermentacji jabłek. W pierwszej fazie ma miejsce przekształcenie cukru zawartego w owocach w alkohol, który w drugiej, znacznie dłuższej fazie, zostaje przez bakterie odpowiedzialne za fermentację octową zamieniony w kwas octowy.  Tak przygotowany odczyn może mieć wiele zastosowań w naszej kuchni.

Do czego sprawdzi się ocet jabłkowy?

  • do sosów, dipów i marynat
  • do dressingów – na przykład wymieszany z oliwą z oliwek, czosnkiem i miodem
  • do przygotowania domowego napoju  – ocet możemy zmieszać z ciepłą wodą, cytryną, miodem, imbirem i goździkami
  • do mycia świeżych warzyw i owoców-  mycie roztworem octu jabłkowego i wody pomaga oczyścić je z drobnoustrojów, które gromadzą się na skórce

Ocet z obierek jabłek 0 korzyści ze spożywania

Stosując ten dodatek w naszych daniach może przynieść nam wiele korzyści zdrowotnych. W wielu badaniach obserwuje się jego pozytywny wpływ na nasz profil lipidowy oraz poprawę glikemii. Natomiast zdecydowanie powinny go unikać osoby, które mają problemy z zapaleniem żołądka, jelit czy gardła– radzą dietetycy.

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×