Nie odgrzewaj tych produktów na następny dzień. To może być groźne dla zdrowia

Odgrzewanie jedzenia

Odgrzewanie jedzenia - Pyszności; Foto Canva.com

Odgrzewanie jedzenia stało się pewnego rodzaju nawykiem, który praktykuje większość z nas. Jest to szczególnie widoczne w tygodniu, po powrocie z pracy lub szkoły. Ma być przede wszystkim szybko, dzięki czemu nie musimy gotować nowego obiadu. Okazuje się jednak, że w przypadku niektórych dań, może to okazać się niebezpieczne dla zdrowia.

Odgrzewanie jedzenia – o czym należy pamiętać?

To pewnego rodzaju standard, który jest praktykowany w większości domów. Jeśli zostało nam jedzenie z obiadu, to najczęściej przekładamy je do pojemnika, wkładamy do lodówki i odgrzewamy na następny dzień. Oczywiście odgrzewanie jedzenia jest bardzo dobrym rozwiązaniem, bo oszczędzamy swój czas i nie marnujemy żywności. Okazuje się jednak, że w niektórych przypadkach, takie rozwiązanie może okazać się niewskazane. Których potraw nie należy odgrzewać następnego dnia?

Smażenie – Pyszności; Foto: Canva.com

Jak podaje portal fitness.wp.pl, który udostępnił kilka porad, ponowne odgrzewanie niektórych dań i produktów może okazać się bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Potrawy nie tylko tracą swój smak, ale jest duże prawdopodobieństwo, że po prostu się zatrujemy. Z myślą o osobach, które często stosują takie rozwiązania, przygotowaliśmy listę produktów, których odgrzewanie nie jest wskazane.

Które potrawy mogą zaszkodzić, gdy planujemy odgrzewanie jedzenia?

Lista dań i produktów może okazać się naprawdę zaskakująca. Tym bardziej że większość z nas z pewnością je odgrzewa. Poniższy spis został przygotowany między innymi na podstawie artykułu na portalu fitness.wp.pl.

Smażenie na patelni – Pyszności; Foto: Canva.com

Nie polecamy ponownej obróbki termicznej następujących produktów:

  • kurczak – spożywanie go na następny dzień powoduje, że zmienia się struktura białka, co może powodować problemy trawienne; lepiej będzie zjeść go na zimno lub podgrzewać w niskiej temperaturze przez dłuższy czas;
  • szpinak – ponowne odgrzewanie jedzenia w tym przypadku powoduje, że zawarte w szpinaku azotany zmieniają się w azotyny, które mają działanie rakotwórcze; najlepiej jest go zjeść od razu po przygotowaniu;
  • grzyby – ponowne odgrzewanie grzybów powodują problemy z trawieniem i sercem; najlepiej jest je spożyć od razu po przygotowaniu;
  • seler – tu również znajdują się azotany, które przekształcają się w azotyny – zasada podobna, jak w przypadku szpinaku;
  • ziemniaki – pozostawienie ich w temperaturze pokojowej może spowodować, że rozwinie się w nich bakteria Clostridium botulinum; ponowne odgrzanie ziemniaków może spowodować, że zatrujemy się jadem kiełbasianym;
  • ryż – jeśli pozostawimy go na dłużej niż godzinę po ugotowaniu lub będziemy go przechowywać dłużej niż dzień w lodówce, to mogą pojawić się problemy z trawieniem;
  • jajka – pozostawione na dłużej w temperaturze pokojowej, mogą stać się wylęgarnią szkodliwych bakterii; odgrzewanie jedzenia w tym przypadku, nie jest wskazane.

Jak widać, nie ma co podejmować zbędnego ryzyka. Staraj się jeść świeżo i najlepiej tego samego dnia, bez odgrzewania jedzenia.

Sprawdź, jak ze świeżych składników przygotujesz kociołek z piekarnika. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

 


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×