NewsyPonownie odgrzewając 9 tych popularnych produktów możesz sobie zaszkodzić. Dowiedz się dlaczego

Ponownie odgrzewając 9 tych popularnych produktów możesz sobie zaszkodzić. Dowiedz się dlaczego

Ponownie odgrzewając 9 tych popularnych produktów możesz sobie zaszkodzić. Dowiedz się dlaczego
Mika
26.10.2016 11:15, aktualizacja: 10.05.2017 14:13

Większość z nas przechowuje resztki jedzenia i bez problemu odgrzewa je kolejnego dnia w celu konsumpcji. Każdy z nas zdaje sobie sprawę, że nie jest to najzdrowszy sposób na przygotowanie posiłku. Jednak odgrzewanie niektórych posiłków jest absolutnie zakazane. Wszystko przez to, że żywność staje się toksyczna i może powodować problemy trawienne. Oto lista pokarmów, który za żadne skarby nie powinniście odgrzewać:

1. Ziemniaki

Obraz

Ponowne podgrzewanie ziemniaków może sprzyjać wzrostowi jadu kiełbasianego. Ciepło podczas ogrzewania stanowi pożywkę dla bakterii zamiast je zabijać. Idealna recepta na ból brzucha.

2. Kurczak

Obraz

Kurczak powinien być odgrzewany w bardzo niskiej temperaturze. Gęste białka w kurczaku zmieniają się po nocy spędzonej w lodówce. Może to powodować dolegliwości żołądkowe.

3. Grzyby

Tak jak kurczak, grzyby mają specyficzną budowę białek. Może to powodować nawet problemy z sercem jeśli zostają odgrzane po dwóch dniach. Grzyby generalnie najlepiej pożywać na zimno.

4. Ryż

Obraz

Ryż może zawierać szkodliwe zarodniki, które są obecne przed gotowaniem i nie ulegają zniszczeniu w trakcie. Najgorszą rzecz jaką możesz zrobić to pozostawić ryż w temperaturze pokojowej. Wtedy dajesz przytulne miejsce do inkubacji robaków.

5. Tłuszcze

Oleje mogą przekształcić się w tłuszcze trans lub po prostu zjełczeć po wystawieniu ich na działanie wysokiej temperatury. Pewne oleje bezpieczniej jest używać do skropienia potrawy, niż gotowania.

6. Buraki

Obraz

Buraki zawierają duże ilości azotanów, które są korzystne, szczególnie gdy są spożywane na surowo. Jednak po ugotowaniu i ponownym odgrzaniu mogą okazać się toksyczne. Staraj się więc jeść buraki tego samego dnia.

7. Rzepa

Podobnie jak w przypadku buraków, rzepa jest warzywem korzeniowym, które w glebie jest wystawione na działanie azotanów. Gotując rzepę również spożywają ją tego samego dnia, by uniknąć działania rakotwórczych azotynów.

8. Seler

Sytuacja wygląda tak samo jak w przypadku buraków i rzepy. Zdrowe azotany po ponownym odgrzaniu mogą zamienić się w azotyny, które są toksyczne.

9. Jajka

Obraz

Ogrzanie jajka to jedna z najgorszych rzeczy jaką możecie zrobić. Pod wpływem ciepła mogą ujawniać się toksyny w jajkach.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także