Odpowiednia organizacja lodówki w pigułce. Usprawnisz codzienne funkcjonowanie

Lodówka to serce każdej kuchni, dlatego należy o nią dbać. Co więcej, korzystamy z niej na co dzień, dlatego warto zagospodarować ją w jak najlepszy sposób.

I o tym będzie właśnie dzisiejszy artykuł, w którym znajdziesz wiele cennych informacji. Nie zwlekaj więc i zapoznaj się z całym tekstem.

#1 Górna półka

To miejsce dla produktów, które mają długi okres przydatności, jak chociażby powidła i dżemy oraz gotowych artykułów, które nie trzeba przetwarzać.

#2 Dolna półka

Niższe poziomy to odpowiednie miejsce dla produktów mlecznych (sery, mleko, jogurty), jak i artykułów, które powinniśmy zjeść w najbliższym czasie.

#3 Drzwi lodówki

To najcieplejsza część lodówki, dlatego powinny znaleźć się tu produkty, które nie ucierpią na częstej zmianie temperatur jak chociażby sosy i napoje. Na pewno nie powinnaś trzymać tu m.in. mleka.

#4 Szuflady

Jeśli masz do dyspozycji dwie szuflady podziel produkty na dwie komory: owoce i warzywa oraz mięsa:

  • jeśli szuflady znajdują się jedna pod drugą, w niższej szufladzie powinno znaleźć się surowe mięso, zaś wyżej owoce i warzywa
  • jeśli szuflady znajdują się obok siebie, problem sam się rozwiązał

I jeszcze jedno na koniec, pamiętaj, aby często czyścić szufladę, w której przechowujesz mięso. To bardzo ważne!

#5 Dodatkowe porady

  • w utrzymaniu porządku w lodówce przydadzą się organizery na produkty, dzięki czemu będą pogrupowane według kategorii
  • na pojemnikach możesz umieścić informacje z datą przydatności artykułów spożywczych
  • w wydmuszkach po jajkach możesz przechowywać jajka lub sosy

Daj znać jak wygląda sytuacja w Twojej lodówce ?


Komentarze

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×