PrzepisPrzepis na ogórki kiszone według Karola Okrasy. Sekret tkwi w jednym składniku!

Przepis na ogórki kiszone według Karola Okrasy. Sekret tkwi w jednym składniku!

Przepis na ogórki kiszone według Karola Okrasy. Sekret tkwi w jednym składniku!
Ewa
28.07.2020 15:49

Jeden z najbardziej znanych polskich kucharzy, osobowość telewizyjna, Karol Okrasa, zdradził swój przepis na kiszone ogórki. Próbowaliśmy: wychodzą przepyszne!

Najlepiej sam wypróbuj ten przepis - a jesteśmy pewni, że nie będziesz chciał już próbować innego.

Obraz

Przepis na ogórki kiszone według Karola Okrasy:

Niedawno w sieci pojawił się przepis znanego kucharza na tradycyjne - ogórki kiszone. Choć przepis wydaje się być niezwykle prosty, to każdy z nas robi je troszeczkę inaczej. Prawdopodobnie dlatego, w każdym domu, ogórki kiszone mają swój niepowtarzalny smak.

Oto przepis Okrasy - który naszym zdaniem warto przetestować:

Przygotuj:

  • ogórki gruntowe
  • 1l wody
  • 50 g soli
  • świeży chrzan
  • czosnek
  • liście dębu, porzeczki i wiśni
  • łodygi kopru włoskiego
  • ziarna gorczycy

Krok 1: W słoikach lub glinianym naczyniu umieść umyte wcześniej ogórki

Postaraj się wkładać je tak, aby w jednym naczyniu były ogórki o zbliżonym do siebie rozmiarze. Układaj je pionowo, najlepiej w kilku warstwach.

Krok 2: Do słoików z ogórkami włóż dodatki

Pomiędzy ogórki powtykaj liście porzeczki, wiśni i dębu - to one są sekretnym składnikiem ogórków. Liście wiśni i dębu dodają niesamowitego aromatu (często nie ma ich w przepise lub są traktowane jako składnik "opcjonalny"). Następnie dodaj obrane ząbki czosnku, kawałki chrzanu, gorczycę i koper.

Krok 3: Przygotuj solankę

W 1 litrze wody rozpuść 50 g soli i zalej słoiki przygotowanym roztworem. Jeśli przygotowujesz ogórki w naczyniu, przykryj je talerzykiem i gazą. Pamiętaj, żeby solanka przykryła całkowicie ogórki: zarówno te w słoiku jak i w glinianym naczyniu!

Obraz

Krok 4: Odstaw je i...czekaj

Przygotowane słoiki umieść na 2 dni w ciepłym miejscu. Następnie przenieś je tam, gdzie będzie chłodniej, np. do piwnicy.

Kto z Was jest miłośnikiem ogórków kiszonych?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także