PrzepisOgórki kiszone z miodem - najpyszniejsza wersja jaką możesz sobie wyobrazić

Ogórki kiszone z miodem - najpyszniejsza wersja jaką możesz sobie wyobrazić

Ogórki kiszone z miodem - najpyszniejsza wersja pod słońcem - Pyszności; Foto: Canva.com
Ogórki kiszone z miodem - najpyszniejsza wersja pod słońcem - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka
18.07.2022 13:10

Czy przygotowywaliście kiedyś ogórki kiszone z miodem? Jeśli nie, to polecamy wykonać ten prosty przepis na przetwory. Wystarczy dodać niewielką ilość tego wyjątkowego składnika. Miód wspaniale wzbogaci smak i aromat ogórków!

Przetwory domowe z miodem

Miód - Pyszności; Foto: Canva.com
Miód - Pyszności; Foto: Canva.com

Ogórki kiszone nie muszą smakować zawsze tak samo. Okazuje się, że z powodzeniem możesz dodać do nich miód. Składnik ten świetnie się sprawdzi w tych popularnych przetworach. Wzbogaci ich smak oraz aromat.

Przed wykonaniem przepisu pamiętaj o dokładnym wyparzeniu słoików. W ten sposób nie dopuścisz do rozwoju niekorzystnych drobnoustrojów. Dzięki temu będziesz mógł cieszyć się pysznymi przetworami przez dłuższy czas.

Przepis na ogórki kiszone z miodem

Ogórki kiszone - Pyszności; Foto: Canva.com
Ogórki kiszone - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki na jeden litrowy słoik:

  • koper
  • dwa ząbki czosnku
  • kawałek chrzanu
  • 2 łyżeczki miodu
  • ogórki
  • 1 łyżka soli
  • woda

Sposób wykonania:

  1. Umyj ogórki. Następnie mocz warzywa przez kilka godzin w zimnej wodzie. Dzięki temu będą one wyjątkowo jędrne. Po tym czasie je wyjmij.
  2. Na dno słoika włóż koper. Następnie dodaj dwa ząbki czosnku oraz kawałek chrzanu. W kolejnym kroku ułóż ogórki w środku naczynia. Dodaj miód, sól i zalej wodą (może być wrzątek lub ciepła woda o temperaturze 20 st. C). Zakręć szczelnie słoik.
  3. Słoiki z ogórkami trzymaj w ciemnym oraz chłodnym miejscu.

Te pyszne ogórki kiszone świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych, sałatek czy jako pyszna przekąska.

Jakie ogórki wybrać?

Przed wykonaniem przetworów, warto wiedzieć jakie ogórki najlepiej wybrać. Polecamy wybrać młode, świeże ogórki gruntowe odznaczające się cienką, jasną skórką. Najlepiej, jeśli kisimy tą samą, jedną odmianę ogórków.

Poza tym, unikajmy uszkodzonych ogórków. Warzywa najlepiej, jeśli będą odznaczały się regularnym kształtem. Dzięki temu łatwiej będziemy mogli ułożyć je w słoiku.

Jeśli będziemy postępować według tych prostych wskazówek, uzyskamy ogórki kiszone o świetnym smaku i wyjątkowej konsystencji.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pięć oryginalnych wersji mizerii krok po kroku. Na słodko, na słono, z octem i z ogórków kiszonych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań obiadowych.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także