NewsyOliwa z oliwek w kuchni - właściwości i zastosowanie

Oliwa z oliwek w kuchni - właściwości i zastosowanie

Oliwa z oliwek w kuchni - właściwości i zastosowanie
Frania
12.09.2019 12:04, aktualizacja: 18.09.2019 15:03

Oliwa z oliwek coraz częściej pojawia się w naszych kuchniach. Ale czy wiesz dokładnie do jakich zadań kulinarnych najlepiej jej użyć? Albo jakie ma właściwości? Jeśli nie, ten artykuł powstał właśnie z myślą o Tobie.

I już na wstępie chciałabym zaznaczyć, że w naszej kuchni również używamy oliwy z oliwek. A kiedy coś na niej smażymy, bardzo często spotykamy się z negatywnymi komentarzami. Dlatego dziś chciałabym przybliżyć ten temat, aby raz na zawsze rozwiać wszelkie wątpliwości.

Kto wie, może sprawię, że jeszcze dziś zaczniesz używać oliwy z oliwek w swojej kuchni znacznie częściej niż dotychczas. Zaczynamy!

Obraz

Oliwa z oliwek - właściwości:

Produkt ten bogaty jest w kwasy tłuszczowe, które nie tylko obniżają ciśnienie krwi, ale też hamują rozwój miażdżycy, obniżając poziom złego cholesterolu. Co więcej, nie brakuje w nim wielu witamin: K, E, D i A. Są one odpowiedzialne m.in. za usprawnienie procesu trawienia, jak i pozbycie się z organizmu toksyn.

Oprócz dobrego wpływu na nasz żołądek, należy dodać, że oliwa z oliwek może zapobiegać także rozwojowi chorób nowotworowych, zawałowi serca i udarowi mózgu. Poza tym wpływa korzystnie na stan naszej skóry.

Warto wspomnieć również w tym miejscu o kwasie oleinowym, który chroni nasz organizm przed alergiami i atakami astmy.

Oliwa z oliwek w kuchni:

Skoro już wiesz jakie właściwości dla naszego zdrowia ma oliwa z oliwek, czas przejść do części praktycznej. Jak najlepiej wykorzystać ją w kuchni?

Po pierwsze, możesz używać ją do smażenia (nawet do temp. 200 stopni Celsjusza). I tu mogą pojawić się słowa sprzeciwu, ponieważ nadal krąży krzywdzący stereotyp, że na oliwie nie powinno się smażyć, ponieważ ma niski punkt dymienia (ok. 80 stopni Celsjusza). A to nie jest prawda.

Obraz

Punkt dymienia w przypadku oliwy z oliwek przekracza 200 stopni Celsjusza. Gotując w kuchni na co dzień, rzadko przekraczamy 180 stopni Celsjusza, tym samym oliwa z oliwek świetnie nadaje się do smażenia, jak i duszenia.

Po drugie, możesz używać jej również na zimo w postaci sosu sałatkowego. Tym samym Twoja sałatka będzie dużo lżejsza ?

Oliwa z oliwek nada się również jako składnik marynaty zarówno do drobiu, jak i ryb. Możesz używać ją także na grillu lub jako baza dipu.

To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Oliwa z oliwek pomoże również przy pielęgnacji drewnianych desek do krojenia, jak i mebli kuchennych. Ponadto, przy jej pomocy wypolerujesz rzeczy z mosiądzu i stali nierdzewnej.

Obraz

Jak sama widzisz, oliwa z oliwek może przydać się na wiele ciekawych sposobów w Twojej kuchni. Dlatego na koniec chciałabym podpowiedzieć Ci jak ją przechowywać. Produkt ten nie lubi światła. Lepiej przechowywać go w chłodnym i ciemnym miejscu. Po otwarciu, nadaje się do użycia przez 3 miesiące.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także