Kategorie InspiracjePrzepisyŚniadania

Perfekcyjnie puszysty omlet Jamiego Oliver’a. Zdradził też jak łatwo zdjąć go z patelni!

Omlet według Jamiego Oliviera jest perfekcyjnie wysmażony i idealnym kształcie. Jak kucharz sam mówi: „To przepis na ten rodzaj omleta, którego jedwabistą część, zawijamy niczym wrap, lekko przysmażonymi bokami”. Podoba Wam się ten opis? To nie wszystko!

Jamie Oliver zdradził przepis na perfekcyjny omlet!

W przepisie, którym podzielił się kucharz, omlet jest podany na pysznej sałatce pomidorowej wraz z domowej roboty sosem chili. Myślę, że takie śniadanie może szybko stać się Twoim ulubionym!

Perfekcyjnie puszysty omlet Jamiego Oliver’a. Zdradził też jak łatwo zdjąć go z patelni!

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 łyżka masła
  • 350g różnokolorowych pomidorów (mogą być koktajlowe lub zwykłe)
  • pół kulki mozzarelli (ok. 62,5 g)
  • świeża bazylia
  • 0.5 świeżej papryczki chilli
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • odrobina mleka

Krok 1: Przygotuj sałatkę pomidorową

Pokrój pomidory w kawałki, ułóż je na talerzy i skropl oliwą z oliwek. Możesz dodać też odrobinę octu z czerwonego wina, jeśli lubisz jego smak. Posól i popierz. Żeby podkręcić smak sałatki dodaj świeże listki bazylii.

Perfekcyjnie puszysty omlet Jamiego Oliver’a. Zdradził też jak łatwo zdjąć go z patelni!
źródło: Jamie Oliver

Krok 2: Pokrój chilli

Pokrój papryczkę chilli bardzo drobno, usuwając ze środka nasiona – w przeciwnym razie może być nieco za ostre. Dodaj do tego oliwę z oliwek i odrobinę soku z cytryny.

Taki domowy sos możesz przechowywać przez 3-4 dni w lodówce. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do innych dań np. makaronów.

Perfekcyjnie puszysty omlet Jamiego Oliver’a. Zdradził też jak łatwo zdjąć go z patelni!
źródło: Jamie Oliver

Krok 4: Przygotuj mozzarellę

Zetrzyj mozzarellę na tarce lub pokrój je na małe kawałeczki.

Krok 5: Usmaż jajka

6 jajek wbij do miseczki i dodaj odrobinę mleka. Trzepaczką wymieszaj je w jednolitą masę. Na patelnie daj łyżkę masła i wlej jajka. Za pomocą plastikowej łopatki oddziel jajka od brzegów patelni. Kiedy jajka będą już lekko ścięte, ale wciąż odrobinę luźne, przestań mieszać.
Rozsyp na górze pokrojoną mozzarellę i skropl wszystko delikatnie oliwą bazyliową. Zdejmij patelnię z ognia. Odstaw na 1 minutę.

Perfekcyjnie puszysty omlet Jamiego Oliver’a. Zdradził też jak łatwo zdjąć go z patelni!
źródło: Jamie Oliver

Krok 6: Specjalna technika Jamiego Olivera

I tutaj przechodzimy do czegoś, co może wyglądać dość dziwnie. Podnosimy patelnię, trzymając ją jedną ręką za uchwyt. Przechyl ją delikatnie w dół i drugą ręką uderzaj w nadgarstek tak, żeby omlet lekko ześlizgnął się w dół.

Perfekcyjnie puszysty omlet Jamiego Oliver’a. Zdradził też jak łatwo zdjąć go z patelni!
źródło: Jamie Oliver

Krok 7: Uformuj omlet na talerzu

Za pomocą łopatki zawiń drugą cześć omletu i przenieś na sałatkę pomidorową. Ostrym nożem natnij go na środku i lekko rozchyl. Wcięcie polej, przygotowanym wcześniej, sosem chili!

Perfekcyjnie puszysty omlet Jamiego Oliver’a. Zdradził też jak łatwo zdjąć go z patelni!
źródło: Jamie Oliver

Jak Ci się podoba omlet w nieco nietypowej odsłonie?

302492