×

Obowiązkowa opłata za serwis w restauracji staje się coraz popularniejsza. Ma wielu przeciwników

Dawanie napiwków jest w Polsce tematem wciąż budzącym sporo kontrowersji. W przypadku obowiązkowej opłaty za serwis dyskusja jest jeszcze gorętsza.

Napiwki nie dla każdego

Kulturowa tipowania różni się na całym świecie. W Stanach Zjednoczonych dawanie napiwku jest praktycznie obowiązkowe. Jeśli tego nie zrobisz- wychodzisz na prostaka i gbura.
Wszędzie tam, gdzie jest dużo turystów napiwki są nieodłączną częścią wizyty w restauracji. Pamiętaj o tym będąc w Hiszpanii, Maroko czy też Egipicie.
Część restauracji, głównie w zachodniej części Europy, automatycznie dolicza 10-15% napiwku do Twojego rachunku. Powinno to być oczywiście jasno zaznaczone. Mimo to obsługa często i tak liczy na dodatkową, drobną kwotę.
Co ciekawe, w Japonii napiwków nie powinno się dawać w ogóle. Jest to niekulturalny gest, który, według Japończyków, ma podkreślać wyższość.

Nie jest to obowiązek

Pamiętaj, że napiwek jest formą docenienia pracy kelnera. Jeśli nie czujesz się komfortowo i obsługa nie była profesjonalna nie tylko nie dawaj napiwku, ale i nie bój się głośno (ale kulturalnie) o tym powiedzieć.

Obowiązkowa opłata za serwis

O ile napiwek to wciąż dość miękka kwestia, to coraz więcej restauracji decyduje się na naliczenie obowiązkowej opłaty za serwis.
Czym jest ta „opłata za serwis”? To nic innego jak opłata za obsłużenie stolika. Natychmiastowe reagowanie na potrzeby gości, systematycznie nakrywanie. Czyli… po prostu za pracę kelnera.

Taka opłata doliczana jest najczęściej przy większych grupach osób (rezerwacjach od 6 osób wzwyż). Takie grupy wymagają trochę innej obsługi, bo wszystkie dania muszą być wydane w tym samym czasie, żeby żaden z gości nie siedział nad pustym talerzem.

Przymusowe napiwki

Opłatę za serwis można więc nazwać przymusowym napiwkiem. Ma być też gwarantem dobrej obsługi.
W Stanach Zjednoczonych taka opłata jest obligatoryjnie doliczona do rachunku, bez względu na liczbę gości.
Z jednej strony- nie da się ukryć, że ogarnięcie dużego stolika jest naprawdę sporą sztuką i każdy, kto pracował w gastro jest w stanie to zrozumieć.
Z drugiej- kelnerzy powinni być na tyle dobrze opłacani i zmotywowani, żeby opłaty za serwis nie były gwarantem dobrej obsługi, bo powinna ona być standardem, bez względu na liczbę gości.

Myślisz, że to dobre rozwiązanie?

 

Wybrane dla Ciebie

10 rzeczy, o który warto pamiętać podczas wizyty w restauracji. Przydadzą się nie tylko w czasie obostrzeń

Już niedługo restauracje otworzą swoje ogródki. Mamy nadzieję, że to krok w kierunku do otwarcia całych lokali. Podczas swojej wizyty warto jednak pamiętać o kilku rzeczach. #1 Jak podzielić rachunek Jeśli chcesz podzielić rachunek- zgłoś to wcześniej kelnerowi. Nie stanowi to najmniejszego problemu, o ile kelner będzie o tym poinformowany wcześniej. Wszystko na spokojnie zliczy […]

16 zdjęć zrobionych po wizycie grubiańskich gości w restauracji. Powinni się wstydzić!

Każdy ma ograniczone pokłady cierpliwości, także pracownicy gastronomii. Podzielili się oni swoimi najbardziej znielubionymi zachowaniami wśród klientów. #1 Negatywna recenzja, bo „paluszki chlebowe były za chlebowe”. A woda pewnie była za mokra. #2 Napiwek? Jezus Chrystus #3 Powodzenia w wyciąganiu #4 Może nie tyle denerwujący, co dość dziwny sposób podania napiwku #5 Zanim wylejesz swoją […]

Zasady savoir-vivre podczas dawania napiwków. Wielu z nas wciąż nie potrafi ich stosować!

Zostawianie napiwków w restauracji zdecydowanie leży w dobrym tonie. Nie zawsze jednak wiemy jak to zrobić, żeby wyszło elegancko i z klasą. Czy warto dawać napiwki Napiwek jest miłym dodatkiem do rachunku. Warto docenić obsługę, która często dwoi się i troi, żeby jak najlepiej obsłużyć Twój stolik. Praca w restauracji pozornie wydaje się być łatwa […]